Želite da Google izbriše vaše podatke? Saznajte kako to možete učiniti

Kompanija Google saopštila je da je za jedan dan od kada je počela sa sakupljanjem prijavala dobila 12.000 zahteva. Prijava se sastoji od vašeg imena, prezimena, mejl adrese, linka koji želite da se ukloni i razlog, ali je potrebna i kopija lične karte ili pasoša kako bi se utvrdio identitet

  • 2

Google je nedavno omogućio stanovnicima Evrope da sami prijave linkove ka sajtovima koje izbacuje pretraživač, koji na neki način ugrožavaju tog korisnika, kako bi ih uklonili. Odluka je doneta na osnovu presude Evropskog suda pravde, a internet gigant mora da je se pridržava kako bi mogao da nastavi sa radom.

 

Kompanija Google saopštila je da je za jedan dan, od kada je počela sa sakupljanjem prijavala, dobila 12.000 zahteva korisnika koji žele da se obrišu nezgodne informacije iz rezultata pretrage na najpopularnjem internet pretraživaču.

 

 

Kako bi prijavili određeni link koji želite da se ukloni, potrebno je otići na ovaj sajt i popuniti kratku prijavu. Prijava se sastoji od vašeg imena, prezimena, mejl adrese, linka koji želite da se ukloni i razlog, ali je potrebna i kopija lične karte ili pasoša kako bi se utvrdio vaš identitet.

 

Odluka suda je dozvolila Google-u da donosi odluku o svakom slučaju pojedinačno, balansirajući tako između prava na privatnost korisnika i javnog interesa dostupnosti informacija, kada su u pitanju političari i javne ličnosti na primer. Osoba može da se požali regulatornim telima za zaštitu privatnosti samo kada se ne slaže sa odlukom Google-a.

 

 

Kompanija je već stvorila komisiju, čiji su članovi između ostalih profesor filozofije na Oksfordskom univerzitetu, Lućano Floridi, i jedan od osnivača Wikipedia-e, Džimi Vejls. Oni će pomoći u rešavanju zahteva.

 

Google još uvek radi na načinu na koji će se ukloniti pomenuti linkovi. Najavljeno je da će kompanija istražiti koliko su te informacije stare, kao i da li postoji interesovanje javnosti za njih. Vreme će pokazati da li je doneta ispravna odluka, ili sve ovo vodi u jedan novi vid cenzure na internetu.

 

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

 

(Telegraf.rs / Izvor: blogs.wsj.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lang

    8. jun 2014 | 00:07

    Pa sto ne bi i Google imali nase podatke :/Ionako u Srbiji svi traze licnu kartu ili slicno ,policija,banke,portiri , paravojne formacije ,kasirke,i ko sve ne ? Bar ce videti da lepo i bogato zivimo ,da nema cenzure , da nam tece med i mleko ,he ,he ,he !

  • Burduš

    5. jun 2014 | 15:49

    E sada je doslo vreme da se Firmi Google predaju i nasi licni podatci.. Posto ionako sve o nama znaju oni to sada zele i potvrditi da budu 100➗ Sigurni da ste to vi.. Bajagi brisuci nesto vase. Dokle idu!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA