Američki i britanski zvaničnici žrtve hakerskog napada

Na hiljade imejl adresa i lozinki britanskih, američkih i NATO zvaničnika, kao i političara, savetnika i vojnika objavljeno je na Internetu nakon upada hakera na sajt "Stratfora" tokom Božića

  • 0

Grupa takozvanih haktivista pod nazivom "Anonimus" je objavila na Tviteru da su ukrali veliki broj imejl adresa i podataka sa kreditnih kartica korisnika iz baze podataka obaveštajne organizacije "Stratfor".

Džon Bamgarner, ekspert za kibernetičku bezbednost instituta u Vašingtonu, rekao je danas u analizi za "Gardijan" da su na meti hakerskih napada bili visoki britanski obaveštajni i američki bezbednosni zvaničnici.

U američkom slučaju, objavljene su informacije o 173 osobe koje su trenutno angažovane u Avganistanu i njih 170 u Iraku, kao i lični podaci bivšeg potpredsednika Dena Kvejla i nekadašnjeg državnog sekretara Henrija Kisindžera.

Obelodanjeni su, takođe, podaci mnogo većeg broja pripadnika američke vojske. Ta baza podataka sadrži oko 19.000 imejl adresa.

Žrtve hakerskog napada su i 221 britanski vojni zvaničnik i 242 pripadnika NATO, kao i savetnici britanskog Združenog komiteta obaveštajnih službi koji dostavlja osetljive informacije premijeru Dejvidu Kameronu, prenosi "Gardijan".

Razmere bezbednosnih rizika izazvanih ovim napadom još nisu poznate. Portparol britanske vlade je rekao da trenutno nema nagoveštaja o pretnji po britanski državni sistem.

Objavljene tabele sadržale su imejl adrese i lozinke oko 850.000 osoba prijavljenih na sajtu "Stratfora".

Kako navodi "Gardijan", otkriveni su i brojevi kreditnih kartica i adresa preko 75.000 korisnika.

"Stratfor" je zamrznuo svoj sajt dok traje istraga o hakerskom upadu. Ova obaveštajna kompanija sa sedištem u Teksasu saopštava da "radi na tome da spreči ponavljanje ovakvih incidenata".

Upad na sajt "Stratfora" samo je poslednja u nizu akcija koja se dovodi u vezu sa grupom "Anonimus" koja ima pristalice širom sveta. Prošle godine je izvršila hakerski napad na sajtove kompanije "Viza", "Masterkard" i "Pej Pal" nezadovoljna što su one odbile da prime donacije za sajt "Vikiliksa".

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA