KONTRAVERZNO: Beskućnici pretvoreni u mobilne internet hot-spotove

Marketinška agencija koja je osmislila projekat tvrdi da ovaj sistem može da reši egzistencijalne probleme najsiromašnijeg sloja, ali mnogi se sa tim ne slažu

  • 0

Marketinška ideja u sklopu koje beskućnici postaju ljudski, hodajući hotspotovi - mesta na kojem se može spojiti na internet preko bežične mreže - i u čijoj realizaciji nose majice s natpisom "Ja sam 4G hotspot", izazvala je pravo zgražanje u Teksasu, piše "Jutarnji list".

Ta ideja "beskućničkog hotspota" predstavljena je na SXSW konferenciji za muziku i tehnologiju u Ostinu u Teksasu, s predviđenom cenom za tu uslugu od dva dolara za 15 minuta. Njen tvorac je agencija BBH.

Odmah nakon što se za nju doznalo, na sebe je navukla niz kritika, među ostalim da je "sramotna, dehumanizirajuća, patronizirajuća i odvratna".

- Beskućnički hotspot je dobrotvorna inovativna inicijativa kojom želimo da modernizujemo model prodaje tzv. uličnih novina (publikacije prodaju beskućnici ili siromašni, a prihod ide njima) kako bi se dala podrška populaciji beskućnika - tvrde u BBH-u. Mnogi to nisu tako shvatili.

Naime, tokom konferencije beskućnici su, noseći opisane majice, stajali među posetiocima i omogućavali im da odu na internet zahvaljujući MiFi uređajima, koji se spajaju na internet preko 4G telefonske mreže i nude bežični pristup internetu. Ideju je primetio reporter Njujork Tajmsa, i ona je odmah naišla na osudu, iako je njen profit išao u dobrotvorne svrhe. Mnogi su je ocenili naprosto vulgarnom.

Promotivni video BBH-a tako prikazuje jednog od prodavaca te usluge, Klarensa - beskućnika iz Nju Orleansa koji je izgubio dom tokom uragana Katrina i od tada je u finansijskim problemima.

- Kako se digitalni mediji šire, tako se novine suočavaju s povećanim pritiskom. Želimo da stvorimo modernu verziju tog uspešnog modela, nudeći beskućnicima mogućnost da prodaju tu digitalnu uslugu umesto materijalnih dobara - tvrde u kompaniji.

Tokom konferencije učesnici su beskućnicima mogli platiti za pristup internetu koliko su želeli, a sav je prihod išao u ruke upravo "hotspotovima", dakle beskućnicima. Za sada još nije poznato, pogotovo s obzirom na reakcije, hoće li taj model uspeti da zaživi i u stvarnosti, nakon konferencije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA