Evo gde bi trebalo da držite ruter da bi vam wi-fi u stanu radio savršeno

Stručnjaci su pokušali da odgonetnu gde je najbolje da pozicionirate vaš ruter kako biste imali snažan signal u celom stanu

  • 17

Vrlo često u stanu ne možemo naći pravo mesto za naš ruter. Uvek nam se čini da je u nekom kutku stana signal našeg wi - fi interneta slabiji ili gotovo ne postoji. Ako ste nekad imali ovaj problem, onda znate koliko to može da bude iritantno. Ipak, postoji rešenje.

Naime, osim odgovora da se pomerite u prostoriju u kojoj se nalazi ruter, postoje i konkretnija rešenja. Bilo da je reč o stanu ili kancelarijskom prostoru za wi-fi mreže obično postoje takozvane "slepe tačke", pa je potrebno znati gde se one nalaze, da biste ih uspešno izbegli.

Za prenosne računare, tablete i pametne telefone postoje aplikacije koje mogu da analiziraju wi-fi signal i na taj način vam pomognu da izbegnete problem u internet konekciji. Jedna od opcija koja se preporučuje za Android je besplatna aplikacija WiFi Analyzer.

U slučaju da se analiza vrši prenosnim računarom ili Windows tablet računarom besplatne opcije za analizu uključuju Wi Fi Inspector, kao i NetStumbler. Linux korisnici mogli bi da probaju LinSSID, koji je dostupan na SourceForge. iOS korisnici nisu izostavljeni iz priče, ali se ipak navodi da su neki od alata poput Network Miltimeter nepouzdani.

Nakon analize na uređajima sledi rešavanje problema. U slučaju da problem stvaraju susedne mreže ponekad je dovoljno promeniti kanal koji se koristi. Ipak, češće problem stvara konstrukcija prostora, što je ujedno i veća prepreka. Jedno od jeftinijih rešenja kojima se može poboljšati signal je i instalacija boljih antena za rutere ili kupovina boljih računara.

Stručnjaci su proučavali kako zidovi i određeni predmeti u prostorijama utiču na jačinu signala i zaključili da je najbolje mesto za ruter centralna tačka u stanu.

Premeštanje rutera moža može da pomogne, ipak u slučaju da debeli zidovi predstavljaju prepreku za drugu prostoriju jedino rešenje je proširenje signala korišćenjem drugih rutera. Za manje prostore je obično dovoljno nabaviti jedan takav uređaj, ipak trebalo bi imati na umu da će veći i zahtevniji prostori zahtevati instalaciju nekoliko rutera.

(Telegraf.rs / Izvor: tportal, dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    28. avgust 2014 | 19:58

    Svi pravi Srbi treba da drže WiFi ruter što bliže prozoru i otključan da bi pomogli sirotinji koja nema pare za internet u akciji "besplatan wifi za siromašne komšije", jer prosečan korisnik interneta u Srbiji "troši" ni 10 procenata konekcije koju plaća. Ipak oni koji imaju problem sa signalom u samoj kući treba da pojačaju signal sa reflektorima koji su jeftini. Ili od pivske aluminijumske konzerve koja se otvori na vrhu i dnu i napravi valjkasti reflektor ili potraže po internetu kako se od kuhinjskih potrepština pravi tzv "windsurfer" antena. Garantovano pojačanje signala ako se stavi na antene rutera i wifi kartica i dobro usmeri.

  • Radovan III

    29. avgust 2014 | 09:35

    " najbolje mesto za ruter centralna tačka u stanu." e ovo su pravi naucnici da ne verujes. Pa to znamoja baba, stavi onaj miris usred kuce da mirise cela.!!!!

  • Vaše ime

    28. avgust 2014 | 22:32

    Niti imam kuću niti internet

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA