Sutra se obeležava Dan internet domena Srbije

Jedna od ključnih tema ovogodišnje konferencije je i težnja države da preuzme kontrolu nad internetom

  • 0

Dan internet domena Srbije - DIDS 2012 biće obeležen sutra, trećom godišnjom konferencijom o razvoju Interneta u svetu kao i na .rs i .srb domenskim prostorima Srbije, najavili su organizatori.

Celodnevni program DIDS-a, pored IT profesionalca, internet provajdera i ovlašćenih registara, okupiće i ostale korisnike Interneta, koji imaju priliku da saznaju više o aktuelnim temama na internet prostoru Srbije i globalnom nivou.

Ove godine svoja iskustva, stavove i projekte posetiocima Konferencije predstaviće 25 govornika iz zemlje i sveta.

Jedna od ključnih tema ovogodišnjeg DIDS-a je i težnja država da preuzmu kontrolu nad Internetom, što otvara pitanje koliko je otvorenost Interneta i sloboda korišćenja ugrožena inicijativama poput ACTA.

Takođe, posetioci će dobiti odgovore i na pitanja kako će novi domeni najvišeg nivoa, poput .cocacola ili .beograd, uticati na razvoj Interneta i da li domeni na lokalnom pismu (arapskom, ćirilici...), poput našeg ćiriličkog .srb, mogu da pomognu razvoj lokalnog sadržaja i servisa.

Svoje pravo objašnjenje na konferenciji će dobiti i mnoštvo skraćenica kojih su puni mediji u poslednje vreme - SOPA, PIPA, new gTLDs, ICANN, GAC, DNŠec, IGF, Internet of Things...

Posetioci će saznati koje mogućnosti i izazove našem nacionalnom ćiriličkom pismu donose nove tehnologije i Internet, kao i koji su to domaći internet projekti koji nas informišu, zabavljaju i pomažu nam u poslu i životu.

Program Konferencije se sastoji iz tri tematski odvojena bloka.

Prvi blok, u kome učestvuju i strani gosti, posvećen je novinama u svetu Interneta, drugi se bavi ćirilicom na Internetu i novim .srb domenom, dok će u trećem bloku biti predstavljeno 12 uspešnih domaćih internet projekata na .rs domenu.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA