MAJMUN, SLON, RIBA, MACIN REP: Evo kako znak @ zovu u Evropi!

Da li ste znali da skoro svaka država ima poseban naziv za jedan od najkorišćenijih znakova u eri interneta? Pročitajte kako se sve naziva znak @

 • 8

Po nekim izvorima, @ simbol datira još iz šestog veka kada su ga monasi usvojili kao bolji način da napišu latinsku reč „ad” koja znači „ka, prema”, da se ne bi mešalo sa A. D. – oznakom za Novu eru.

U Kini je za starije generacije „mali miš”, dok mladi koriste engleski izraz „et”. U Nemačkoj je „majmunski rep”, u Italiji (a ponekad i u Francuskoj) – „puž”.

Na engleskom jeziku ne postoji jedinstveni izraz kako se čita, pa je bilo pokušaja da se usvoje francuska reč „arobas” ili španska i portugalska „aroba”, što je stara jedinica za meru, ali nijedan nije ušao u širu upotrebu.

U češkom jeziku za ovaj simbol, inače jedini koji je dobio mesto u kolekciji arhitekture i dizajna američkog Muzeja moderne umetnosti - MOMA, koristi se reč „zavinač”, što je izraz za urolanu ukiseljenu haringu. Tako je nazvana i jedna TV emisija u Češkoj posvećena internetu.

„Umotano ili zaokruženo A” izraz je odomaćen u baskijskom jeziku. U danskom i farskom je „slonova surla”, a u finskom „macin rep”.

U Grčkoj i na Kipru je „patka”, a u Mađarskoj „kukac”, što znači crv. Nemci u poslednje vreme uglavnom koriste englesko „et” mada se zadržalo i „klammeraffe”, jer podseća na rep pauka-majmuna kojim se on kači za grane drveća.

Na hebrejskom se koristi reč „štrudla”, a na poljskom „malpa”, što znači majmun ili majmunče (malpka). Rusi čitaju ovaj simbol „sobaka”, što znači pas. Za Ukrajince je „puž”, „uvo” ili „mali pas”.

Jedinu vezu s ludilom ima izgleda među Srbima, jer ga zovu i „ludo A”.

Celokupnu mapu sa nazivima za ovaj znak možete pogledati OVDE.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Vv

  24. novembar 2014 | 18:42

  E vala prvi put čujem za izraz ludo a

 • Neki Ludjak

  24. novembar 2014 | 17:13

  @ se kod nas kaze Ludo A :D

 • Na engleskom nema? O čemu pričate?

  25. novembar 2014 | 05:21

  Svi ga čitaju kao "at" (izgovara se slično "et") i znači "kod". Ako je sam za sebe kažu "at sign" ("et sajn" t.j. "... znak"). Vrlo jednostavno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA