• 2

KAKVA STE OSOBA? Evo šta lajkovi na Fejsu govore o vama!

Doktor Mičel Kosinski sa Kembridž univerziteta razvio je algoritam koji na osnovu lajkova može definisati ličnost osobe sa neverovatnom preciznošću

  • 2

Istraživanje koje je sprovedeno na prestižnom Kembridž univerzitetu, na čelu sa psihomatematičarem Mičelom Kosinskijem, otkrilo je veoma zanimljivu stvar u vezi lajkovanja postova na Facebook-u.
Naime, Mičelov tim je napravio algoritam koji izračunava koji lajkovi odgovaraju određenim osobinama i karakteristikama samih korisnika. Doktor Kosinski kaže da se na osnovu lajkova može definisati ličnost osobe sa neverovatnom preciznošću.

Pomenuti algoritam može da predvidi religiju, političko opredeljenje, prepozna osobu koja koristi alkohol i cigarete, ali i potpuno druge neverovatne informacije. Tako na primer, ovaj softver sa visokom preciznošću može pretpostaviti da li su roditelji korisnika rastavljeni, samo na osnovu toga koliko korisnik lajkuje izjave (stranice i grupe) tipa "zaokupljen vezom".

U mnogim slučajevima algoritam je uočio veze koje nisu očigledne ljudima.
Primera radi, samo pet odsto LGBT populacije lajkuje sadržaje koji su jasno povezani sa tom temom, ali je algoritam uočio povezanost lajkovanja Britni Spirs, Očajnih Domaćica i mjuzikla "Wicked" sa osobama homoseksualne orijentacije.
Doktor Kosinski ističe da on ne voli Facebook, ali se nada da će se ovi propusti o privatnosti na neki način rešiti, jer se ovakav algoritam može i zloupotrebiti u marketinške i druge svrhe. Sa druge strane, on ističe da ovaj program može imati više koristi nego štete. Tako na primer osobe koje rade u odeljenju ljudskih resursa u raznim kompanijama, ove informacije mogu iskoristiti prilikom zapošljavanja novih ljudi.

Istraživanje je istaklo još neke povezanosti između stranica koje osobe lajkuju, i njihovih osobina.
Tako na primer osobe koje lajkuju "Sephoru", "Harley Davidson" i grupe tipa "Volim biti mama", ne postoji velika mogućnost da su inteligentne, dok sa druge strane lajkovanje stranica tipa "Thunderstorms", "Science", "The Colbert Report" i "Curly Fries" signalizuje inteligenciju. Isto važi i ukoliko volite Mocarta, ali i glas Morgana Frimena što zvuči pomalo bizarno.
Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!
(Telegraf.rs / Izvor:telegraph.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima