Internet Explorer odlazi u penziju

Microsoft radi na novom internet pretraživaču koji je za sada poznat pod kodnim imenom Spartan. On će biće sastavni deo Windows 10 operativnog sistema

  • 7

Kompanija Microsoft navodno radi na novom internet pretraživaču koji je za sada poznat pod kodnim imenom Spartan, a koji bi na Windows 10 operativnom sistemu mogao da zameni čuveni Internet Explorer.

Prema navodima sajta "ZDNet", pomenuti pretraživač nije Internet Explorer 12, kao što se očekuje sa pojavom nove verzije Windowsa. Spartan će imati novi dizajn, podržavaće ekstenzije, ali će ipak ostati dosledan Microsoftovoj trenutnoj web tehnologiji.

PREUZMITE BESPLATNO: Isprobajte šta sve donosi novi Windows 10!

Novi pretraživač će nastaviti da koristi Chakra JavaScript i Trident endžine, pa Microsoft neće iznenada preći na WebKit tehnologiju, koju koristi recimo Safari. Drugi konkurenti, kao što je Google Chrome na primer, već neko vreme ne koriste ni WebKit tehnologiju, nego endžine koji su sami kreirali.

VRATILO SE START DUGME: Microsoft predstavio Windows 10!

Međutim, ne očekujte da će Internet Explorer u potpunosti nestati. "ZDNet" napominje da će IE 11 nastaviti da postoji u Windows-u 10 zbog kompatibilnosti sa prethodnim verzijama, što znači da će Microsoft sa novom verzijom svog operativnog sistema korisnicima ponuditi dva različita internet pretraživača.

S obzirom na pravac u kom novi šef Satja Nadela vodi Microsoft, moguće je da će Spartan osvanuti i na ekranima uređaja koje pokreću i drugi operativni sistemi, odnosno moguće je da će se pojaviti i Android i iOS verzije.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: zdnet.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    30. decembar 2014 | 12:57

    I vreme mu je, ne znam da li ga iko koristi uopste. Prve verzije su bile dobre, ali kasnije je bio sve zahtevniji i zahtevniji, izgubio je trku sa jednostvnijim i efikasnijim pretrazivacima.

  • Prava Winter

    30. decembar 2014 | 18:39

    Trebace mu par godina da ucita da ide u penziju.

  • nemam ime

    30. decembar 2014 | 15:00

    Hvala bogu!!! Internet explorer je naj browsfer,ali za skidanje dobrih browsfera

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA