Ugrožena bezbednost na hiljade sajtova. Evo ko je glavni krivac!

Mnoge stranice su izložene hakerskim napadima zbog sigurnosne mane koja dozvoljava uljezu u mreži da špijunira promet prema tim ranjivim stranicama

  • 0

Sigurnosni propust nazvan "FREAK" (Nakaza) je nedavno otkriven, i predstavlja opasnost za hiljade web stranica. Freak sajtove potencijalno ostavlja ranjivim na hakerske napade, ako se problem ne reši na vreme.

Propust su otkrili Kartikejan Bargavan i njegov tim sa Instituta INRIA u Parizu, a njegovim razotkrivanje koordinirao je Metju Grin, kriptograf sa Univerziteta Džon Hopkins.

U studiji koju je pariški tim naulnika sproveo, navedeno je kako propust dolazi od serije namerno oslabljenih garnitura lozinki za slanje podataka, koje su uvedene pod pritiskom američkih vladinih agencija kako bi se osiguralo da NSA može presresti i dešifrovati strane enkriptovane komunikacije.

Grin otkriva da su na mogući hakerski napad jednako ranjive i javne web stranice NSA i FBI-ja.

- Sigurnosna mana je značajna sama po sebi, ali je i dobar primer šta sve može poći po zlu kada vlada zatraži da se u sisteme ugrađuju sigurnosni propusti - ističe Ed Felten, profesor kompjuterskih nauka Univerziteta Prinston.

Foto: Profimedia/Wavebreak Foto: Profimedia/Wavebreak

Felten kaže da su mnoge stranice izložene hakerskim napadima zbog te sigurnosne mane koja dozvoljava uljezu u mreži da špijunira promet prema tim ranjivim stranicama.

Grin isto tako ističe kako su i stranice Facebooka bile ranjive na isti način, ali da je u međuvremenu napravljena zakrpa koja je rešila problem.

NSA će tako verovatno vrlo brzo ostati bez smešno lakog pristupa web stranicama koje su imale ugrađenu istu manu, jer će većina verovatno napraviti adekvatne zakrpe.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA