Internet vam je spor jer OVO držite na lošem mestu u stanu!

Držanje rutera na pogrešnom mestu može drastično smanjiti brzinu interneta, a saveti koji se nalaze u nastavku sigurno će vam pomoći da ovaj problem rešite

  • 13

Jedan od glavnih krivaca sporog interneta u vašoj kući može biti ruter koji se nalazi na pogrešnom mestu. Džejson Kol sa Imperijal koledža u Londonu koristeći matematiku došao je do najboljeg mesta za smeštanje istog, kako bi u celom stanu uvek imali dobar signal.

Kol je koristeći Helmholcovu jednačinu, koja se koristi za mapiranje elektromagnetnih polja, otkrio da je smeštanje rutera u daleki, neupadljivi ugao loše za vezu sa internetom.

On je nakon svog istraživanja otkrio niz saveta koji će pomoći da vaš Wi-Fi ruter šalje jak signal po celoj kući.

Postavite ruter na sredinu

Verovatno su žice za priključak rutera postavljene u uglu prostorije, ali je bolje kada se one razvuku bliže sredini. U idealnom slučaju, to bi bilo u vidokrugu gde god sedite i najviše koristite internet.

Nemojte ga okružiti metalnim predmetima

Foto: Flickr/nrkbeta Foto: Flickr/nrkbeta

- Svi metali reflektuju elektromagnetnu energiju prilično efikasno  - rekao je Kol za "Hafington Post". Zbog toga kuhinja nije najbolje mesto za router.

Neprijatelji dobrog signala su i betonski i zidovi od opeke

- Svi materijali reflektuju deo zračenja. Međutim neki ga apsorbuju vrlo snažno, naročito beton - rekao je Kol. Stavljanje rutera u betonsku ii zidanu nišu gde je zatvoren s više strana, neće pomoći signalu da dopre do najudaljenih uglova vašeg doma.

Pored toga, podovi i plafoni su propusniji od zidova.

Ne stavljajte ruter blizu mikrotalasne

Ako ste primetili da internet uspori svaki put kada uključite mikrotalasnu, nije vam se samo učinilo. Mikrotalasne rade na sličnoj frekvenciji kao i ruter pa čak i mali deo zračenja koje "pobegne" iz nje može poremetiti vaš signal.

Postavite ruter visoko

Foto: Flickr/mark.seymour Foto: Flickr/mark.seymour

Wi-Fi ruter emituje radio talase koji se šire  od njega u svim pravcima. Montaža rutera na zid ili postavljanje na visoku policu može dati bolji signal, pogotovo ako živite u kući i želite dobru vezu na više spratova.

Postavite antenu prema gore za bolji horizontalni prijem ili na stranu za vertikalni

U višespratnim domovima pozicioniranje antena rutera bočno može vam pomoći da dobijete bolji signal na spratu. Podizanjem antene uvis omogućujete ruteru veći bočni domet.

Ako vaš router ima dve antene, obratite pažnju o svim mogućnostima pa dignite jednu antenu uvis, a drugu postavite na stranu. Ukoliko imate ruter bez antene, budite sigurni da je u smeru prema kojem odašilje.

Dvaput razmislite o stavljanju rutera u prostoriju sa puno ljudi

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Wi-Fi signal ne prolazi kroz vodu. Budući da su ljudi uglavnom voda, gomila nas u sobi zajedno može ometati signal. Možda ste primetili da se internet veza pogoršava u pretrpanim prostorima.

Naravno da želite dobar WiFi signal u sobi u kojoj se okupljaju ljudi, ali sva ta tela bi mogla usporiti vezu u drugim delovima kuće.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: hercegovina.info)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peca

    4. april 2015 | 19:56

    Okačite ruter na luster. Dobijete neophodnu visinu , centralni deo prostorije i nekoliko žica koje vise sa plafona. Idealan bežični internet.

  • Boki

    4. april 2015 | 19:27

    Ma gluposti, pomerao sam ga svuda po kuci i nista, tamo gde nece, nece... I po horiznontali bolje siri signal i kroz tri sobe, sprat gore ili sprat gore nece.

  • KRIS

    4. april 2015 | 21:01

    Pa brate on se mucio sa matematikom da mi kaze sve sto vec znam !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA