PRISLUŠKUJU nas preko baterije u mobilnom telefonu? Evo i kako!

Govorkanja o prisluškivanju preko baterije okarakterisana su kao paranoična i netačna, ali ovo je nešto sasvim drugo

  • 4

Malo je poznata karatkeristika HTML5 specifikacije da može da uđe u trag i zapamti koliko ste baterije imali na računaru ili smartfonu, a istraživači upozoravaju da se ove informacije mogu koristiti za praćenje vašeg pretraživača!

Jasno je - čim neko može da zna šta raadite na internetu, šta guglate, koje sajtove posećujete i gde se "čekinujete", lako je doći i do vas!

HIT APLIKACIJA: Evo kako da zauvek špijunirate svoje bivše!

Istraživači ističu da su informacije koje hakeri primaju iznenađujuće specifične, sadrže procenjeno vreme u sekundama kada će se baterija u potpunosti isprazniti, kao i preostali kapacitet baterije izražen u procentima.

Ova dva zbira uzeta zajedno mogu biti u bilo kom od oko 14 miliona kombinacija, što znači da deluje kao potencijalni identifikacioni broj.

Drugim rečima preko baterije na vašim mobilnim telefonima mogu se saznati vaše ime i prezime, adresa stanovanja, čak i broj telefona. Uz informacije o bateriji sajt prima i adresu svakog mesta u kome ste uključili bateriju na punjenje, te tako otkriva i vašu lokaciju svaki put kada stavite bateriju na punjenje.

Foto: freedigitalphotos.net Foto: freedigitalphotos.net

Hakeri mogu otkriti vaš identitet pomoću baterije i ovako - dovoljno je da se dva puta ulogujete na isti sajt sa istog kompijutera, čak možete menjati korisničko ime i lozinku, ali će po bateriji moći da vas identifikuju kao istu osobu.

Ove informacije se same ažuriraju na svakih 30 sekundi, što znači da se za pola minuta API status baterije može koristiti za identifikaciju korisnika preko sajtova.

( Telegraf.rs / Izvor: Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • showui

    10. avgust 2015 | 12:05

    Realno bas me briga sto me prisluskuju...nemam sta da krijem :) ako im zanimljivo da slusaju kad idem na kafu nek slusaju

  • Dejan

    11. avgust 2015 | 19:56

    Mozda neko cuje kako zivimo pa nam i pomogne......mozda

  • damaskino

    10. avgust 2015 | 11:40

    Teško da predgrađe Baltimora zna za ovaj trik-:)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA