NJIH KORISTE MILIONI, A KADA OVO PROČITATE, I VI ĆETE: Ovo su ruski Facebook, YouTube i Google! (FOTO)

Za VKontakte ste verovatno čuli, dok su ostala dva sajta skoro pa nepoznata van granica ova zemlje. Međutim, pomenuti sajtovi su u Rusiji najpopularniji i nadmašili su američke rivale

  • 6

Poznato je da Rusija baš i nije naklonjena stranim (američkim) internet kompanijama kao što su Google, Facebook, YouTube, jer smatraju da one služe američkoj vladi za špijuniranje. Zbog toga, ova zemlja ima svoje varijante već pomenutih - ruski Facebook zove se VKontakte, YouTube je Rutube, a Google je Yandex.

CENZURA: Javni Wi-Fi u Rusiji dostupan samo sa ličnom kartom!

Za VKontakte ste verovatno čuli, dok su ostala dva sajta skoro pa nepoznata van granica ova zemlje. Međutim, pomenuti sajtovi su u Rusiji najpopularniji i nadmašili su američke rivale.

VKontakte

Foto: vk.com Foto: vk.com

Ovo je najveća društvena mreža u Evropi, a njeno sedište nalazi se u Sankt Peterburgu. Dostupna je na nekoliko različitih jezika, a najpopularnija je na ruskom govornom području. VKontakte poput Facebooka svojim korisnicima omogućava kreiranje grupa, događaja, objavljivanje fotografija, dopisivanje...

U novembru 2014. godine VKontakte je imao 280 kreiranih miliona naloga, a nalazi se i u Top 500 svetskih sajtova po broju posete. Tako je ovu društvenu mrežu u januaru ove godine svakog dana posetilo 70 miliona ljudi, a prema podacima kompanije eBizMBA Rank, VKontakte je u svetu osma društvena mreža po popularnosti.

VKontakte osnovao je Pavel Durov 10. oktobra 2006. godine.

Rutube

Foto: rutube.ru Foto: rutube.ru

Rutube je web servis koji služi za objavljivanje video sadržaja, isto kao YouTube. Na ovom sajtu moguće je pronaći dosta snimaka koje YouTube uklanja zbog kršenja autorskih prava.

Na mesečnom nivou Rutube poseti 30 miliona različitih ljudi, a svi oni pogledaju ukupno 168 miliona video-snimaka. Neregistrovani korisnici Rutube-a mogu da pogledaju, šeruju i pretražuju snimke, dok registrovani mogu da otkrivaju koje su snimke gledali njihovi prijatelji na Facebook-u, postavljaju sopstvene , komentarišu i lajkuju ih.

Kao i VKontakte, i Rutube osnovan je 2006. godine od strane Olega Volobueva i Mihaila Paukina.

Yandex

Printskrin: yandex.ru Printskrin: yandex.ru

Yandex je najveći internet pretraživač u Rusiji, a verovali ili ne, popularniji je čak i od Google-a. Kao i Google, i Yandex svojim korisnicima pored pretraživanja nudi još nekoliko servisa, a ono što je posebno zanimljivo je to što je ovaj internet pretraživač četvrti u svetu po broju korisnika.

U aprilu 2012. godine ovaj sajt imao je 150 miliona pretrživanja dnevno, a prema podacima iz februara 2013. godine, Yandex svakodnevno posećuje 50,5 miliona ljudi. Pored Rusije, Yandex je popularan u Kazahstanu, Ukrajini i Belorusiji.

Koreni ovog sajta potiču još od 1990. godine kada su Arkadij Voloz i Arkadij Borkovski osnovali kompaniju Arkadia.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DJ

    5. oktobar 2015 | 10:17

    Ja koristim Yandex umesto google chroma na Pc i telefonu. U poredjenju sa chromom je mnogo bolji fluidniji je manje prostora zauzima nema problema sa flesh playerom, Nema momente da zakoci ceo PC ili telefon. Detektuje napade blokira veći broj reklama.

  • Jack

    5. oktobar 2015 | 05:34

    Pa ovo su američki sajtovi samo na ćirilici, Rusi, smešni ste!

  • stvarno?

    6. oktobar 2015 | 04:48

    Kako ovde neki prichaju ispade da su rusi i Kaspersky-og iskopirali. Dobro je poznato da rusi i indijci imaju naj bolje PC struchnjake a i hackere.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA