PREVARA VEKA HARA SRBIJOM: Hakeri upadaju u Gmail-ove vaših prijatelja i pokušavaju da vas prevare za novac! (FOTO)

Takozvane nigerijske prevare se obično lako otkriju jer je reč o lažnim e-mail nalozima, međutim, ukoliko vam neko pošalje elektronsku poštu sa poznatog mejla, sigurno ćete se zapitati o čemu je reč

  • 1
Foto: sxc.hu/simonok Foto: sxc.hu/simonok

E-mail nalozi su veoma često meta hakera, a ukoliko oni uspeju da dobiju pristup profilima na servisima poput Gmail-a, to njihovim pravim vlasnicima i te kako može predstavljati problem. Primera radi, hakeri mogu da iskoriste vaš mejl kako bi se predstavljali lažno i od vaših prijatelja tražili novac, ali mogu doći i do velikog broja ličnih podataka.

DA LI STE I VI DOBILI ŠEVROLETA OD 570.000 DOLARA? Nova prevara kruži internetom, evo kako da se zaštitite!

Takozvane nigerijske prevare se obično lako otkriju jer je reč o lažnim e-mail nalozima, međutim, ukoliko vam neko pošalje elektronsku poštu sa poznatog mejla, sigurno ćete se zapitati o čemu je reč.

- Oprosti što ti se javljam ovako. Otputovao sam u Turska, i moja torba, u kojoj je bila putovnica i kreditne kartice su mi ukrali. Veleposlanstvo će mi pomoći i dozvoliti mi da letim bez putovnice, samo moram platiti kartu i podmiriti račune u hotelu. Nažalost, do novca ne mogu doći bez kartice. Kontaktirao sam banku, ali treba im još vremena da mi naprave novu karticu. Mislio sam te zamoliti da mi posudiš nešto novaca koje ću ti vratiti po povratku. Treba mi 1.250 eura da pokrijem troškove. Moram biti na prvom sljedećem let. Mogu ti proslijediti detalje o tome kako vi možeš slati novac, Molim te javi mi je li to moguće.  Željno iščekujem tvoj odgovor - glasio je mejl koji smo dobili od jednog prijatelja.

Foto-ilustracija: Profimedia/Tomáš Krist - ČIF Foto-ilustracija: Profimedia/Tomáš Krist - ČIF

Naravno, odmah smo primetili da je nešto čudno, jer tekst nije gramatički ispravan. Haker je najverovatnije koristio Google Translate ili neki sličan servis kako bi sa nekog drugog jezika tekst preveo na srpski.

U suštini, od ovakvih mejlova se ne možete zaštiti, ali možete obavestiti prijatelje da je njihov e-mail nalog hakovan kako bi oni odmah pokušali da ga povrate.

Kako se i vama ovo ne bi dogodilo, ne bi bilo loše da svoj profil dodatno zaštitite. To možete uraditi takozvanom dvostrukom autentifikacijom.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Prvi korak autentifikacije je i dalje upisivanje sopstvene šifre prilikom logovanja na servis, a drugi koji dodaje veću sigurnost sastoji se od potvrđivanja identiteta upisivanjem automatski generisane lozinke koja će vam biti poslata na telefonUključivanje dvostruke autentifikacije (two-step verification) možete uraditi u opcijama (Settings) unutar odeljka bezbednost (Security).

Takođe, ne zaboravite da redovno menjate šifru, kao i da istu lozinku ne koristite za različite online naloge.

Da li ste nekada imali probleme sa hakerima? Odgovore nam možete ostaviti u komentarima ispod!

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Scarecrow

    24. novembar 2015 | 15:04

    Hakeri ako citate odma da vam kazem da mene ne vredi hakovati. Ne mogu ja od njih dinara da izvucem kad treba, a ne vama da salju silne evrice :-D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA