50.000 PUTA BRŽI INTERNET OD DANAŠNJEG: Ali, postoji jedna caka...

- Brzina prenosa podataka koju smo mi postigili omogućila bi prenos HD izdanja serije "Igre Prestola" u samo jednoj sekundi - izjavio je Robert Maher, vođa istraživanja koje je sprovedeno na Univerzitetu u Londonu

  • 4
Ruter, internet, Wifi, Vajrles Foto: Profimedia

Naučnici sa Univerziteta u Londonu iskoristili su niz različitih tehnika za obradu signala kako bi postigli najbrži prenos podataka između jednog odašiljača i prijemnika. Optičkim vlaknima postignuto je vrtoglavih 1.125 Tb/s (terabita u sekundi).

Ako u Srbiji radite ove stvari na internetu, možete da završite u ZATVORU!

- Poređenja radi, to je 50.000 brže od prosečne brzine širokopojasnog interneta u Velikoj Britaniji. Brzina prenosa podataka koju smo mi postigili omogućila bi prenos HD izdanja serije "Igre Prestola" u samo jednoj sekundi - izjavio je vođa ovog istraživanja, Robert Maher.

Sistem kojim su postigli ovu brzinu koristi 15 različitih kanala za slanje podataka, a svaki od njih je na optičkom signalu različite talasne dužine. Svaki kanal se zasebno podešava i kombinuje u jedinstven signal, kojeg naučnici nazivaju "super-kanalom".

Naravno, za ovakav eksperiment postoji i caka - istraživači su odašiljaš spojili direktno na prijemnik kako bi testirali maksimalnu moguću brzinu. Sledeći korak u istraživanju je videti brzinu na velikim udaljenostima, gde se optički signali mogu izobličiti nakon što su putovali hiljadama kilometara optičkim vlaknima.

Iz tog razloga, 50.000 puta brži internet će ipak morati malo da sačeka.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: tportal.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA