Namerno je OBRISAO ovih 11 redova, zbog čega je SVET zamalo ostao BEZ INTERNETA

Internet zajednica nije shvatila koliko je obrisani softver bitan, sve dok ga njegov tvorac, Azer Koculu, nije obrisao sa interneta

  • 0

Prošle nedelje je jedan programer zamalo pokvario internet. On je odjednom odlučio da obriše 11 linija koda koje je kreirao, a na koje se oslanjaju popularni servisi poput Facebooka, Netflixa, Airbnba, Spotify.

ZAVIRITE U UNUTRAŠNJOST GOOGLE-A: Ovako internet zaista izgleda!

Naime, programer Azer Koculu iz Ouklanda je obrisao 11 linija koda koje su se nalazili u popularnom Javascript registru koji se zove npm.

Npm je open-source platforma koja je zapravo App Store za developere. Tamo svako može da pronađe funkcionalnosti koje želi, kao i module koji će to uraditi. Azerov modul "left-pad" je bio prilično popularan, a problem je nastao jer se baš na taj deo softvera oslanjaju velike internet kompanije.

Internet zajednica nije shvatila koliko je "left-pad" bitan, sve dok ga Koculu nije skinuo sa interneta.

Naravno, greška je ubrzo ispravljena, a većina korisnika problem nije ni primetila zahvaljujući keširanju. Međutim, web developeri su u trenutku brisanja doživeli pravu noćnu moru, a jedan od njih je na Github-u napisao: "Ovo je zapravo slomilo internet".

"Left-pad" je ubrzo ponovo objavljen, a razlog njegovog brisanja su nesuglasice između Azera i kompanije Kik koja je zaslužna za istoimenu chat aplikaciju.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: sciencealert.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA