NEMA POVLAŠĆENIH: EU pokreće istragu protiv Majkrosofta zbog Eksplorera

Softverski gigant morao da omogući korisnicima da sami biraju veb navigator, kako bi se sprečila dominacija "Eksplorera". Međutim, Evropska komisija utvrdila da "Windows 7" nema ovu opciju

  • 0

Evropska unija pokrenula je istragu protiv američkog softverskog giganta Majkrosofta zbog "mogućeg nepoštovanja obaveza" koje se odnose na izbor Internet navigatora. Na drugoj strani, uprava Majkrosofta tvrdi da se radi o tehničkoj greški.

EU sumnjiči firmu sa sedištem u Redmondu za nepoštovanje obaveza prema Evropskoj komisiji. Ovaj organ je 2009. godine obavezao Majkrosoft da instalira "prozorče" sa više opcija, namenjeno korisnicima njegovog operativnog sistema "Windows" u Evropi da bi im omogućila odabir veb navigatora po želji: Fajerfoks, Gugl Hrom, Safari ili Opera.

Cilj ove mere je sprečavanje dominantnog položaja Majkrosofta sa njegovim navigatorom Internet Eksplorerinstaliranim kao jedinom opcijom u okviru operativnog sistema "Windows". Međutim, Komisija je konstatovala da se "prozorče" više od godinu i po dana ne pojavljuje u verziji "Windows 7".

Kazna koja preti Majkrosoftu bi mogla da dostigne deset odsto njegovog ukupnog prometa, što bi iznosilo više stotina miliona evra.

Majkrosoft se izvinio i objasnio da se radi o tehničkoj grešci nastaloj pri lansiranju SP1 (Service Pack) koje je dovelo do ukidanja višeopcionog "prozorčeta" za navigator.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA