Iako možda ova lampica na vašem kompjuteru ne svetli, sasvim je moguće da vas neko upravo sada ŠPIJUNIRA

Iako je Google odbio da ovaj problem okarakteriše kao sigurnosni propust, kompanija se ipak složila da će pronaći način da poboljša ovu situaciju

  • 2

AOL developer Ran Bar-Zik otkrio je novi sigurnosni propust u Google Chrome-u koji sajtovima omogućava da snimaju zvuk i video bez znanja korisnika i bez pružanja bilo kakvog znaka da je snimanje u toku.

Otkriven opasan propust u svim internet pretraživačima: Možete da budete prevareni, a da toga niste ni svesni!

Iako bug od korisnika zahteva dozvolu za korišćenje audio i video funkcija (kamere, mikrofona...) uređaja sa kojeg se koristi, sigurnosni istraživač tvrdi da se to može zloupotrebiti i iskoristiti za špijuniranje.

Bar-Zik je propust prijavio Google-u koji je istakao da problem nije validan sigurnosni propust, što zapravo znači da ne možemo očekivati brzo rešenje problema.

On je za portal BleepingComputer izjavio da je na problem naišao na poslu kada je na jednom sajtu pokrenuo WebRTC kod. Taj kod je protokol za izvršavanje audio i video sadržaja u realnom vremenu, odnosno omogućava strimovanje na internetu.

Kada se snima audio i video na Chrome-u, po pravilu treba da se pojavi crveni krug sa tačkom na tabu odakle je strimovanje pokrenuto. Međutim, bug omogućava snimanje i strimovanje čak i kada se ne prikazuje pomenuta ikonica, pa korisnik jednostavno ne može da zna da li ga neko u tom trenutku snima i špijunira.

Iako je Google odbio da bug okarakteriše kao sigurnosni propust, kompanija se ipak složila da će pronaći način da poboljša ovu situaciju.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • draleRS

    31. maj 2017 | 15:03

    da,neko jedva ceka da vidi moju ili neciju facu i da me gleda satima.mozda u americkim filmovima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA