• 0

Održana konferencija „Elektronska trgovina u Srbiji – siguran put za kupovinu na internetu“ (VIDEO)

Tokom panel-diskusija predstavnici Narodne banke Srbije, preduzeća i banaka, IT pravnici i eksperti za elektronsku trgovinu podelili su svoja iskustva i razmenili mišljenja o tome kakvo mesto usluga e-trgovine zauzima u poslovnoj strategiji srpskih banaka

  • 0

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je na otvaranju konferencije „Elektronska trgovina u Srbiji – siguran put za kupovinu na internetu” koja je održana 1. juna da je cilj skupa pružanje doprinosa daljem razvoju elektronske trgovine u našoj zemlji kako bi ona, kao u zemljama poput Kine, gde ona postaje gotovo star koncept, konačno postala deo svakodnevnog života.

 

- Narodna banka Srbije upravo ovih dana uklanja jednu od najvećih prepreka – takozvani ’interčejndž fi’ kao osnovni generator visokih provizija za trgovce kod kartičnih plaćanja. Intenzivno radimo i na pripremi za uvođenje sistema za instant plaćanja, a uskoro ćemo objaviti još jedno zakonsko rešenje koje će doneti brže i jednostavnije menjanje banke i veću transparentnost provizija - istakla je guverner Jorgovanka Tabaković.

 

- Naš zajednički cilj je da korisnici usluga imaju veći izbor, bolje profilisane usluge i niže cene, trgovci pristup većem tržištu, da banke postanu produktivnije, uz niže troškove transakcija i veću operativnu osposobljenost, finansijske usluge da postanu inkluzivnije, a ljudi informisaniji pri donošenju finansijskih odluka - dodala je Jorgovanka Tabaković.

 

Učesnici konferencije, koja je organizovana u saradnji s pružaocima platnih usluga koji omogućavaju plaćanje platnim karticama na internetu u Srbiji, ukazali su i na značaj sigurnog i bezbednog plaćanja na internetu upotrebom platnih kartica, kao i na značaj kontinuirane edukacije građana na tom polju.

 

 

Tokom panel-diskusija predstavnici Narodne banke Srbije, preduzeća i banaka, IT pravnici i eksperti za elektronsku trgovinu podelili su svoja iskustva i razmenili mišljenja o tome kakvo mesto usluga e-trgovine zauzima u poslovnoj strategiji srpskih banaka, zašto u javnosti i dalje postoji percepcija da je ovaj servis skup i nedostupan, da li je akcenat samo na velikim trgovcima ili je potencijal upravo u malim trgovcima.

 

 

Na konferenciji je bilo reči i o pokretanju, vođenju i razvoju e-poslovanja iz Srbije, sa akcentom i na domaće i na inostrana tržišta, na koji način su učesnici panela rešili probleme elektronskog zaključivanja ugovora, plaćanja i naplate, uvoza, izvoza i dostave robe, oglašavanja svojih proizvoda, obračunavanja poreza, pružanja podrške korisnicima, rešavanja reklamacija.

 

 

Pored toga, razgovaralo se i o značaju e-trgovine u Srbiji kako za velike sisteme tako i za sve one koji to žele da postanu, zatim o tome kakva je percepcija internet preduzetnika u vezi sa e-commerce uslugom poslovnih banaka i o Narodnoj banci Srbije kao regulatornom telu, načinu na koji se koristi PayPal, koji su to alternativni metodi plaćanja (kriptovalute).

 

 

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA