≫ 

Facebook na novom udaru: Kompanija je bez dozvole korisnika koristila softver za prepoznavanje lica

Čini se da Mark Zakerberg jedva čeka da se ova godina završi

  • 0

Facebook je ponovo pod paljbom, ali ove nedelje kompanija je na udaru zbog svoje tehonlogije za prepoznavanje lice, a ne geopolitičkog skandala sa curenjem podataka korisnika bez njihovog znanja.

Mark Zakerberg je potpuno slučajno najavio budućnost Facebooka koja se mnogima neće svideti

Federalni sudija u SAD doneo je odluku da će Facebook morati da se suoči sa tužbom koja tvrdi da je društvena mreža koristila tehnologiju za prepoznavanje lica na fotografijama bez dozvole korisnika.

U pitanju je tehnologijakoja skenira fotografije korisnika i sugeriše im prijatelje koje bi trebalo tagovati.

Foto: Pixabay.com/Facebook se na sve načine trudi da se izvuče iz nevolja

Tužitelji, grupa Facebook korisnika iz Ilinoisa, tvrde da Facebook sakuplja i čuva biometrijske podatke korisnika bez ikakvog obaveštenja ili njihove saglasnosti.

Kompanija koristi ovaj alat od 2011. kada je lansirala "Tag Suggestions", opciju koja govori ljudima koga mogu da taguju na fotografiji koju su objavili.

Sa druge strane, Facebook tvrdi da je oduvek bio potpuno iskren i direktan u vezi sa načinom na koji koristi ovu tehnologiju.

Ova presuda je još jedan udarac za društvenu mrežu koja je u centru skandala u vezi sa ličnim podacima ljudi nakon što su se pojavile informacije da je Cambridge Analytica - kompanija koja sakuplja podatke za političke svrhe - došla do ogromne količine podataka o korisnicima ove društvene mreže i koje je iskoristila kako bi uticala na izborne rezultate predsedničkih izbora u SAd 2016. godine kada je pobedio Donald Tramp.

VIDEO: Kako da zaštitite svoje podatke na Fejsbuku

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA