Američki sud zabranio rad "Megaupload"-a

Optužnica tereti kompaniju koja stoji iza ovog sajta da je oštetila nosioce autorskih prava za oko 500 miliona dolara

  • 2

Jedan od najvećih svetskih sajtova za šerovanje fajlova - Megaaploud (Megaupload) ugašen je danas, a protiv njegovog osnivača i nekoliko direktora podignuta je tužba za kršenje autorskih prava, saopštili su danas američki savezni tužioci.

"Megaupload" se optužuje da je nosioce autorskih prava oštetio za 500 miliona dolara u prihodima kroz piratizove filmove i druge sadržaje. Optužnica je otpečaćena jedan dan nakon što su sajtovi poput Vikipedije onemogućili pristup svojim sadržajima kao vid protesta protiv zakona čiji je cilj upravo borba protiv piraterije na Internetu.

"Megaupload" je bio jedinstven među sajtovima za šerovanje fajlova ne samo zbog ogromne količine podataka i preuzetog materijala, već i zato što ga je mnogo poznatih muzičara i filmskih producenata koji su najčešće žrtve kršenja kopirajta. Pre nego što je skinut iz "etra", "Megaupload" je imao podršku Kim Kardašijan, Ališe Kiz, Kanjea Vesta i mnogih drugih.

Pre nego što je skinut, sajt je izdao saopštenje u kome se navodi da su optužbe na njihov račun "prenaduvane".

- Činjenica je da je ogromna većina saobraćaja na "Megaupload"-u u okviru zakona, i nas niko neće ugasiti. Ako industrija zabave želi da iskoristi našu popularnost, mi smo spremni na dijalog. I sami imamo ideje - kaže se u izjavi.

"Megaupload" se smatra "sajberlokerom", odnosno sajtom na kome korisnici mogu da dodaju i prebacuju fajlove koji su isuviše veliki da bi bili poslati putem mejla. Takvi sajtovi mogu imati savršeno zakonski okvir, pa čak i praksu. Ali Američka asocijacija pokretnih slika (Motion Picture Association of America), koja vodi kampanju za borbu protiv onlajn piraterije, procenjuje da je većina sadržaja koji se šeruje na "Megaupload"-u u suprotnosti sa zakonom o zaštiti autorskih prava.

Ovaj vebsajt je dozvoljavao korisnicima da preuzimaju filmove, TV emisije, igrice, muziku i druge sadržaje, besplatno, ali je zarađivao od pretplate koja je donosila brži protok. Takođe su prodavali i oglasni prostor.

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • iVeljko

    20. januar 2012 | 00:08

    Američki sud zabranio rad "Megaupload"-a http://t.co/hh3ndeyF

  • sStrayCat

    20. januar 2012 | 09:34

    Kuda ide ovaj svet?!.....Američki sud zabranio rad "Megaupload"-a | Telegraf http://t.co/KcYYQOyy via @telegrafrs

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA