≫ 

Hakeri su upravo pokazali kako moćni kompjuteri mogu da prevare blockchain - a neko je izračunao koliko bi takav napad koštao

Čini se da blockchain nije 100 odsto bezbedan

  • 0

Manje poznata kriptovaluta ZenCash doživela je "51 odsto" napad koji je doveo do krađe stotine hiljada dolara u tokenima.

Iako je ovaj napad problematičan sam po sebi, on takođe naglašava jednu od najvećih slabosti blockchain platformi kao što je bitcoin - kompjuterska snaga.

Dali su veštačkoj inteligenciji da objasni šta je to bitcoin - a rezultat će vam istopiti mozak

Kriptovalute bazirane na blockchainu, kao što su Bitcoin, Litecoin i ZenCash, izgrađene su na "dokaz o postojanju" sistemu. To znači da se mreža "slaže" sa svime što većina rudara kaže da je istina.

Printskrin: YouTube/Botnik Studios/Čini se da blockchain nije toliko bezbedna koliko se misli

Ovo je bezebdan sistem, jer, da biste ga prevarili, morate da kontrolišete više od polovine rudara, ili njihov ekvivalent u kompjuterskoj snazi.

I dok izvođenje ovakvih napada na platformi kao što je bitcoin sa stotinama hiljada moćnih računara za rudarenje predstavlja pravi poduhvat, mnogo ih je lakše izvesti na manjim mrežama kriptovaluta.

Ovo se upravo desilo ZenCashu, gde su napadači za 4 sata nagomilali toliko kompjuterske snage da preuzmu blockchain i stvore paralelne istorije - što im je omogućilo da potroše svoj ZenCash dva puta.

Pošto su sakrili sve tragove, niko ne zna kako im je to uspelo.

Sajt Crypto51 odlučio je da otkrije koliko bi takav napad koštao i kolika kompjuterska snaga bi im bila potrebna da to urade rentirajući postojeće mreže.

Foto: Pixabay.com/Uz dovoljno novca, hakeri mogu da napadnu i bitcoin

Sudeći po dobijenim saznanjima, napadačima bi u teoriji bilo potrebno 30.000 dolara da izvrše ovaj hak sa duplim trošenjem.

Velike mreže kao što je Bitcoin, koje su veće, zahtevaju znatno veće trošenje novca kako bi se izvršio "51 odsto" napad - 717.000 dolara za samo jedan sat.

na svu sreću, na svetu ne postoji tolika snaga za iznajmljivanje, ali ako bi neko bio u stanju da dođe do potrebne snage, mogao bi da ugrozi svaku kriptovalutu.

VIDEO: Zaplena kradene opreme za "kopanje" kriptovaluta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA