• 0

Srbija prva u regionu i 14. u svetu po razvoju informatičke bezbednosti

"Međunarodno priznanje i visoko mesto na ovoj listi ostvarili smo pre svega usvajanjem dobrih propisa, zaštitom digitalnih servisa i podataka, reagovanjem na incidente i uspešnom borbom protiv visokotehnološkog kriminala"

  • 0

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je da se prema razvoju informacione bezbednosti Srbija nalazi na najvišoj poziciji među zemljama u regionu, prema rang listi koju utvrđuje Akademija za e-upravu Republike Estonije.

Na listi od ukupno 144 zemalja formiranoj prema nacionalnom indeksu informacione bezbednosti, Srbija zauzima 14. mesto.

"Međunarodno priznanje i visoko mesto na ovoj listi ostvarili smo pre svega usvajanjem dobrih propisa, zaštitom digitalnih servisa i podataka, reagovanjem na incidente i uspešnom borbom protiv visokotehnološkog kriminala", rekla je državna sekretarka, ističući značaj zaštite sistema i informacija kritične infrastrukture za efikasnost digitalizacije.

Ona je za ovu godinu najavila da će Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija nastaviti sistemski razvoj informacione bezbednosti, donošenjem podzakonskih akata nedavnog usvojenog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o informacionoj bezbednosti, uspostavljanjem Evidencije operatora IKT sistema od posebnog značaja, kao i pripremom nove strategije razvoja informacione bezbednosti u RS.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima