• 1

Najviše izloženi riziku: Trećina korisnika interneta su deca

Pod sloganom "Zajedno za bolji internet", kampanja ima za cilj da ukaže na pozitivnu stranu novih tehnologija i načine za odgovornu upotrebu digitalnih platformi

  • 1

Sutra se širom sveta obeležava Dan za bezbedniji internet, a prema podacima UNICEF-a, deca čine jednu trećinu od ukupnog broja internet korisnika.

Među najčešće rizike kojima su deca izložena spadaju prikupljanje ličnih podataka, lažne vesti, ugrožavanje privatnosti, zloupotreba u komercijalne svrhe i izloženost štetnim i uznemirujućim sadržajima, saopštila je digitalna agencija Namics.

UNICEF-ovo istraživanje "Bezbedan internet za celu porodicu" pokazalo je da manje od 10 odsto dece uzrasta od 4 do 8 godina ne koristi digitalne uređaje, a da neka deca pristupe internetu i pre svoje treće godine. Kako je navedeno, najčešće aktivnosti dece na internetu su konzumacija i reprodukcija video i foto sadržaja, slušanje muzike i igranje video igara.

Podaci pokazuju da 80 odsto školaraca provodi slobodno vreme uz igrice, te prema tome, ističu, digitalna tehnologija aktivno učestvuje u oblikovanju načina na koji deca komuniciraju i na koji se druže.

U Namics-u smatraju da se odgovori na izazove digitalne revolucije nalaze u podizanju svesti o internetu, bezbednosti u onlajn sferi, kao i širenju digitalne pismenosti, koja podrazumeva saradnju roditelja, učitelja i drugih koji se bave edukacijom dece sa predstavnicima industrije i donosiocima odluka.

Dan za bezbedniji internet je kampanja počela je 2004. godine i obuhvata najrazličitije teme, od sajber maltretiranja do korišćenja društvenih mreža. Obeležava se u više od 150 država širom sveta i fokusira se na aktuelne teme koje se odnose na prisustvo na mreži.

Pod sloganom "Zajedno za bolji internet", kampanja ima za cilj da ukaže na pozitivnu stranu novih tehnologija i načine za odgovornu upotrebu digitalnih platformi, a ove godine posebno je usmerena na bezbednost dece na internetu.

Video: Za srpsko dete trgovac je spreman da plati 120.000 evra!

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    Internet je dzungla koji nije jos zasticen i bezbedan,mnoge zveri vrebaju u toj dzungli,sad ovo je stvar induvidualnog razumevanja i poznavanja IT tehnologije kako ona fukcionise, ali nisu svi na tom nivou znanja,

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima