≫ 

Pažnja: Nipošto ne otvarajte ovih 14 sajtova o korona virusu!

Hakeri i sajber kriminalci se trude da trenutnu globalnu zabrinutaost za zdravlje zloupotrebe u svoju korist...

  • 0
posao, kompjuter Foto: Pixabay.com

Poslednjih nedelja, sa sve većim širenjem korona virusa i proglašnjem globalne pandemije, stručnjaci i mediji širom sveta se trude da pravovremeno i istinito informišu stanovništvo svojih zemalja o trenutnom stanju epidemije u svakoj od zemalja i daju stručne savete o merama zaštite koje bi trebalo preduzeti.

Zbog toga je, kako na globalnom, tako i lokalnom nivou, podignut veliki broj stručnih sajtova, dok se u isto vreme najveći pretraživači i društvene mreže trude da u prve rezultate pretraga "izbacuju" relevane i kredibilne informacije, kao i da suzbijaju lažne vesti i nestručne savate o korona virusu i njegovim posledicama.

To, ipak, nije tako lak posao, pa se s pravom, u nekim trenucima može učiniti da se glasine, pogrešne i neproverne informacije i nestručni saveti šire čak i brže nego one stručne.

Naravno, tu su i hakeri i sajber kriminalci koji se trude da trenutnu globalnu zabrinutaost za zdravlje zloupotrebe u svoju korist. Internet prevare, sajtovi koji se bave "fišingom" i broj spam poruka svakodnevno su u porastu.

Stručnjaci za sajber bezbednost firme Recorded Future opominju da svakodnevno registruje sve više internet domena iza koji se kriju sajtovi koji šire lažne vesti i sprovode različite vrste internet prevara, prenosi sajt Gadgets Now. Oni su izdvojili 14 internet sajtova koji bi svi trebalo da izbagavmo:

- Coronavirusstatus[tačka]space

- Coronavirus-map[tačka]com

- Blogcoronacl.canalcero[tačka]digital

- Coronavirus[tačka]zone

- Coronavirus-realtime[tačka]com

- Coronavirus[tačka]app

- Bgvfr.coronavirusaware[tačka]xyz

- Coronavirusaware[tačka]xyz

- Corona-virus[tačka]healthcare

- Survivecoronavirus[tačka]org

- Vaccine-coronavirus[tačka]com

- Coronavirus[tačka]cc

- Bestcoronavirusprotect[tačka]tk

- Coronavirusupdate[tačka]tk

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA