• 0

Google podseća na obavezno pranje ruku i zaboravljenog lekara koji se za to izborio

Ubeđivao svoje savremenike lekare o neophodnosti pranja ruku da bi se izbegle infekcije

  • 0

Globalni internet pretraživač Google je posvetio animaciju na svojoj početnoj strani pranju ruku kao važnoj meri u borbi protiv pandemije korona virusa, kao i gotovo zaboravljenom mađarskom lekaru Ignajcu Filipu Semelvajsu čija je zasluga što je ubeđivao svoje savremenike lekare o neophodnosti pranja ruku da bi se izbegle infekcije.

Semelvajs (1818-1865) je istražujući razloge velike stope smrtnosti porodilja i drugih ljudi u uglednoj bečkoj bolnici, u kojoj je bio načelnik ginekologije i akušerstva, došao do zaključka da je u zdravstvenim ustanovama nužno detaljno pranje ruku i instrumenata da bi se izbegle infekcije.

Naredio je svim lekarima, studentima i babicama u Univerzitetskoj bolnici u Beču da ruke moraju dobro da operu u hlorisanoj vodi, pre svakog pregleda i porođaja. Pre toga lekari i ostalo zdravstveno osoblje su ruke samo letimično prali, ponekad bi ruke samo obrisale krpom, nakon čega se pristupalo sledećem pacijentu.

Stopa smrtnosti je u toj bolnici sa nekoliko desetina odsto oborena na manje od 1 odsto.

Semelvajs se petnaestak godine posle toga, bilo je to početkom šezdesetih godina 19. veka, vratio u rodnu Mađarsku, gde je nastavio posao u porodilištu i u Budimpešti. Objavio je studiju „Etiologija, pojam i profilaksa pueperalne groznice“ u kojoj je dokazao da pranje ruku može spasiti živote pacijenata. Njegov rad je tada i izvesno vreme kasnije bio javno izvrgnut podsmehu.

Samo nekoliko dana pre tragične Semelvajsove smrti u jednom sanatorijumu gde je, 1865. godine, odsekao sebi prst koji se ubrzo inficirao, poznati lekar Jozef Lister sledi njegove preporuke pa počinje da naprskava na ruke i instrumente, rastvor ugljene kiseline tokom operacije.

Lister, inspirisan Semelvajsovim radom, odaje tragičnom heroju poslednju poštu, porukom: „Bez Semelvajsa, moja dostignuća bila bi beznačajna“.

Video: Evo kako da za samo 20 sekundi pravilno operete ruke i sprečite širenje korona virusa

(Telegraf.rs/Beta)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima