≫ 

"Nećemo da kršimo ljudska prava!": Američki gigant prekida rad na tehnologiji za prepoznavanje lica

Softveri za prepoznavanje lica mnogo su napredovali tokom poslednje decenije, najviše zahvaljujući napretku veštačke inteligencije

  • 0
Laptop, slika, ulica, prepoznavanje lica Foto: Shutterstock

Kompanija IBM neće više nuditi tehnologiju prepoznavanja lica, niti prateći analitički softver, saopštio je izvršni direktor tog američkog tehnološkog giganta Arvind Krišna u pismu koje je uputio američkom Kongresu. Ta kompanije će, takođe, prestati sa razvojem i istraživanjem ove tehnologije, saopštili su iz IBM-a za The Verge.

- IBM se odlučno protivi i neće odobravati upotrebu bilo kakve tehnologije, uključujući tehnologiju prepoznavanja lica koju nude drugi dobavljači, za masovni nadzor, rasno profilisanje, kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda ili bilo koju svrhu koja nije u skladu sa vrednostima i principima poverenja i transparentnosti - naveo je Krišna u pismu dodajući:

- Verujemo da je sada pravo vreme da započnemo nacionalni dijalog o tome da li bi i koji način domaće agencije za sprovođenje zakona trebalo da koriste tehnologiju prepoznavanja lica.

Softveri za prepoznavanje lica mnogo su napredovali tokom poslednje decenije, najviše zahvaljujući napretku veštačke inteligencije.

U isto vreme, takva tehnologija, koju često proizvode i koriste privatne kompanije bez mnogo uplitanja i nadzora od strane federalnih vlasti i zakonodavstva, često se pokazivala kao veoma pristrasna kada su u pitanju godine, rasa ili nacionalnost onih koji njome bivaju nadzirani.

Upravo to je ono što ove alate čini prilično nepouzdanima za snage reda i zakona i različite organizacije i kompanije koje se bave bezbednošću i nadzorom, zbog toga što njihova upotreba vodi do potencijalnog ugrožavalja i zloupotrebe građanskih i ljudskih prava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA