≫ 

"Ne prodajemo našu tehnologiju za prepoznavanje lica policiji i nećemo je prodavati!"

Microsoft se time pridružiio nekolicini tehnoloških kompanija koje su privremeno obustavile prodaju tih sistema zbog protesta protiv policijske brutalnosti i rasizma u SAD

  • 0
Zaposleni u Majkrosoftu u proseku su radili 4h duže na nedeljnom nivou Foto: Shutterstock

I kompanija Microsoft je saopštila da policiji neće prodavati sisteme za prepoznavanje lica dok to pitanje ne bude regulisano na saveznom nivou, javila je agencija Rojters.

- Trenutno ne prodajemo našu tehnologiju za prepoznavanje lica američkoj policiji i nećemo je prodavati dok se ne donese zakon koji će se temeljiti na ljudskim pravima - naglašeno je u saopštenju.

Microsoft se time pridružiio nekolicini tehnoloških kompanija koje su privremeno obustavile prodaju tih sistema zbog protesta protiv policijske brutalnosti i rasizma u SAD.

Kako je ranije ove sedmice objavio Amazon, ta kompanija uvodi jednogodišnji moratorijum na upotrebu softvera "Recognition" u policiji, dok je IBM prošle nedelje saopštio da policiji više ne prodaje svoje softvere, uz poruku da tehnologija ne bi trebalo da promoviše rasnu nepravdu.

U saopštenju kompanije Microsoft najavljeno je da ta kompanija već dugo radi na osmišljavanju načela i zakona za upotrebu softvera.

Smrt crnca Džordža Flojda u Mineapolisu, koji je preminuo nakon što mu je policajac belac kolenom skoro devet minuta pritiskao vrat, pokrenula je lavinu protesta protiv rasizma širom SAD.

(Telegraf.rs/FoNet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA