"Svemirski" internet uskoro stiže u svaku zabit na planeti, a već sada svako može da ga testira

SpaceX trenutno u orbiti ima 500 Starlink satelita i ovog leta počinje sa testiranjem pružanja internet usluga

  • 9
Space X Starlink Printscreen: YouTube/Real Engineering

Ilon Mask je pozvao sve zainteresovane ljude širom sveta koji žele da postanu beta testeri njegovog satelitskog interneta da se prijave na zvaničnom sajtu Starlinka putem.

Zainteresovani za prijavu treba da ostave samo svoju imejl adresu, poštanski broj i navedu državu iz koje dolaze, a Starlink će ih zatim staviti u svoju bazu i obavestiti kada se pojavi neka nova informacija u vezi sa sprovođenjem testova u njihovom delu sveta.

U orbiti Zemlje trenutno se nalazi 500 satelita Starlink konstelacije, a pokrivanje gotovo čitave Zemlje internetom trebalo bi, prema Maskovom obećanju, biti omogućeno tokom 2021. godine.

Prvi testovi će započeti tokom ovog leta na područjima severne zemljine hemisfere, a prvi koji će imati mogućnost učestvovanja u beta testovima biće građani Sijetla i Nemačke. Mask je izjavio da će se testiranje zatim sprovoditi i na drugim područjima i zemljama, da bi se potom sa severne hemisfere polako širilo prema ekvatoru.

Krajem ove godine usluga bi trebalo da uđe u komercijalnu fazu, ali će u početku biti ograničena na Severnu Ameriku. Za pokrivanje čitave Zemlje 2021. godine u Svemir će biti lansirano više hiljada satelita.

Namere Ilona Maska je da Starlink internetom pokrije i najzabačenije krajeve naše planete, a jeftinu uslugu satelitskog interneta želi da omogući i stanovnicima urbanih područja.

Platforma bi trebalo da omogući brzinu prenosa podataka od jednog gigabita u sekundi, sa latencijom od 30 milisekundi, što je po Masku dovoljno i za "kompetitivni gejming".

Inače, Mask nije jedini u ovakvom poduhvatu, već postoji i konkurencija koja takođe planira da gradi orbitalne satelitske internet konstelacije u nižoj Zemljinoj orbiti. Među njima su OneWeb, Amazon, Facebook, Space Norway i Telesat. Ilon Mask je već sve njih pozvao da svoje satelite u svemir lansiraju SpaceX-ovim raketama uz "malu naknadu".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Србин

    23. jun 2020 | 17:53

    Само ме интересује на колико су подесили тајмер на микроталасној....

  • ...

    23. jun 2020 | 19:30

    Spržiće nam mozgoveeeeeeeeee

  • Mihajlo

    23. jun 2020 | 23:40

    Divota, kada svi strpaju po nekoliko hiljada svojih satelita necemo videti nijednu zvezdu, samo smece na sve strane...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA