• 6

Zašto da vam skuplja prašinu": 10 najboljih načina da iskoristite svoj stari ruter

Možda ste ga već otpisali, ali ćete ovako svakako moći da nastavite da ga koristite...

  • 6

Dobili ste ili nabavili novi ruter, a stari odložili. I sada ne znate šta da radite sa starim, koji vas je dosada služio?

Sajt Make Use Of je sastavio listu od 10 načina na koje možete nastaviti koristiti svoj stari Wi-Fi ruter, i pored toga što imate novi.

1. Napravite bežični repetitor signala

Putem Wi-Fi veze povežite stari ruter sa vašom novom bežičnom mrežom i njime podelite pristup toj mreži. Veza će biti nešto sporija zbog latencije, ali ćete brzo i jednostavno povećati površinu pokrivenu signalom.

2. Postavite Wi-Fi mrežu za goste

Napravite bežični repetitor sledeći prethodno opisano, ali ga ponudite gostima kao otvorenu bežičnu mrežu, povezanu na vašu zaštićenu mrežu, koristeći opciju "guest network".

3. Pretvorite ruter u uređaj za striming internet radija

Pojedine rutere moguće je podesiti za striming internet radio stranica, ako instalirate firmvere softver OpenWrt ili DD-WRT. Za ovo će vam trebati i dodatni softver, kao i USB zvučna kartica.

4. Pretvorite ruter u mrežni prekidač

Većina rutera nema više od 6 portova za Ethernet, često ne više od četiri. Ako vam treba više, možete upotrebiti stari ruter kao mrežni prekidač. Svakako najpre isključite bežično umrežavanje na starom ruteru.

5. Pretvorite ruter u bežični most

Šta ako je vaš novi ruter isključivo bežični? Ako treba da povežete uređaje Ethernet vezom na vašu kućnu mrežu trebaće vam bežični most. Stari ruter može da preuzme tu ulogu. Slično kao sa deljenjem Wi-Fi mreže, samo što u ovom slučaju deli pristup putem Etherneta.

6. Napravite čvorište (hub) za uređaje

Pojedini ruteri dolaze sa korisnim dodatnim portovima. Recimo, USB port koji može dobro da posluži za nadogradnju i čišćenje firmwarea za rutere koji koriste OpenWRT ili DD-WRT. Drugi uređaji dolaze sa serijskim portom. Oni mogu da se prenamene u uređaje za automatizaciju kuće.

7. Pretvorite ruter u NAS disk

Tražite način kako da sačuvate podatke na jednom uređaju tako što ćete im moći pristupiti bilo gde u vašem domu? Za to vam treba Network Attached Storage (NAS), hard disk spojen na vašu mrežu. Ali, pogađate da u tu svrhu može da posluži i stari ruter. Nažalost, za to mogu da posluže samo ruteri sa sopstvenim firmverom (kao što je, naprimer, DD-WRT) i oni koji imaju ulaz za USB. Takođe, mora da postoji način za pregledanje sadržaja svih USB-om povezanih uređaja putem rutera.

8. Pretvorite stari ruter u server

Ako vaš stari ruter podržava OpenWRT ili DD-WRT i može poslužiti kao NAS ili čvorište za "pametnu kuću", na njega možete da postavite i jednostavnu veb stranicu. Da li ćete na nju postaviti informacije za ostale ukućane, lični blog (možda čak i WordPress) ili nešto treće... Odluka je samo vaša!

9. Napravite sopstveni VPN ruter

Na starije rutere sa sopstvenim firmwareom moguće je postaviti softver za virtualne privatne mreže (Virtual Private Networks - VPN) i time zaštititi sve uređaje koji koriste vašu mrežu.

10. Prodajte ga

Ako vam ništa od navedenog nije potrebno ili dostupno, pokušajte da prodate vaš stari ruter. Možda je nekome potreban upravo za neku od prethodnih 9 ideja...

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • неко тамо

    осећа се професионализам у ваздуху

  • Goran Smiljković

    Najjednostavnije i najbrže - bacite ga .

  • Računarac

    Prevodi su bukvalni sa engleskog. Nije mrežni "prekidač", pre bi bio "mrežni preklopnik" ili "centrala" (u smislu zemaljskih telefonskih centrala). I "router" i "switch" *usmeravaju* saobraćaj podataka (skretničari?) samo što ruter to radi na nivou IP protokola a "switch" sa lokalnim (fizičkim) MAC adresama.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima