≫ 

Koliko su hakeri spremni da plate za tvoj Facebook profil ili za Instagram profil tvoje devojke?

Analiza više stotine oglasa na dark vebu otkrila je prosečnu cenu različitih vrsta ukradenih lozinki

  • 0
Haker, hakovanje, kompjuter, čovek s kapuljačom, sajber kriminal Foto ilustracija: Shutterstock

Verovatno se malo ko ikada zapitao koliko su hakeri spremni da plate za njegov ili njen profil na društvenim mrežama.

Istaživanje koje je sprovela kompanija Privacy Affairs, analitička grana internet provajdera NordVPN, analizirala je na stotine oglasa na dark vebu, mestu na kome hakeri rutinski razmenjuju ukradene podatke. Na osnovu toga, uspeli su da otkriju prosečnu cenu različitih vrsta ukradenih lozinki.

Tako ukradeni Facebook profil, u proseku, košta oko 74,5 dolara, dok Instagram profil vredi nešto manje - 55,45 dolara. Za Twitter profil potrebno je, prosečno, izdvojiti 49 dolara.

Lozinke profila na društvenim medijima uglavnom su jeftine, kaže analitičar NordVPN-a Danijel Markuson, i naglašava da pomoću njih hakeri mogu da se domognu mnogo unosnijih informacija.

- Informacije sa društvenih mreža mogu se koristiti u velikom broju raznih prevara, uključujući tu i krađu identiteta - rekao je Markuson.

Za prosečan Gmail nalog hakeri će, međutim, ponuditi više novca - oko 155 dolara, uglavnom zbog toga što im on može pružiti dublji uvid u život žrtve hakovanja, kao i u druge onlajn profile.

Tako, na primer, haker može da koristi provaljenu imejl adresu da prevari druge žrtve i navuče ih da pošalju kompromitirajuće informacije. Prevare putem službenih imejl adresa kompanije u 2019. koštale su 1.7 milijardi dolara. Drugo istraživanje prethodo je pokazalo da preko 90 posto prevara na internetu počinju od imejlova.

Sifra, Lozinka Foto: PIxabay.com

Jedini profili koji koštaju više od provaljenog imejla su oni u sistemima za onlajn plaćanje kao što je PayPal, koje kriminalci mogu da koriste za kupovinu poklon bonova ili transakcije novca. Tako su hakeri za ukradeni PayPal nalog spremni da izdvoje 320 dolara.

A ako ste mislili da će za broj vaše kreditne kartice kriminalci biti spremni izdvojiti još više novca, prevarili ste se - vaša Visa ili Diners prosečnom sajber kriminalcu vrede od 15 do 30 dolara i to zato što direktne transakcije kreditnim karticama mogu vrlo lako da se prate.

Izveštaj, naravno, preporučuje korisnicima onlajn naloga da često menjaju svoje lozinke kako bi kriminalcima otežali posao, prenosi Tportal. Takođe, tu su i usluge sajtova kao što je Have I Been Pwned, koje služe da korisnicima pomognu da provere da li su njihovi podaci nedavno bili ukradeni. Još jedno od rešenja, koje nudi dodatan nivo bezbednosti, su i menadžeri šifri i lozinki.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA