≫ 

Novi svetski rekord u brzini interneta "oduvao" 5G

Naučnici su koristili veći opseg talasnih dužina i različite tehnologije pojačavanja signala da bi postigli izuzetno veliku brzinu protoka

  • 0
Internet, Brzina, Kablovi Foto: Pixabay

Istraživači sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) postavili su novi svetski rekord u brzini internet signala, koji iznosi - 178 terabita u sekundi, odnosno 178.000 Gbps.

Jezikom "običnih" korisnika interneta to znači da će, uz tu brzinu veze, biti moguće sa mreže preuzeti film za manje od jedne sekunde. Postignuta brzina je "duplo većeg kapaciteta od bilo kog sistema koji se trenutno koristi u svetu", tvrde sa UCL-a.

Naučnici su koristili veći opseg talasnih dužina od onoga koji se standardno koristi u optičkim kablovima kako bi postigli izuzetno veliku brzinu protoka, kao i različite tehnologije pojačavanja signala, piše Gizmodo.

Optički kablovi imaju tendenciju da apsorbuju signale. Odnosno, fotoni koji se prenose putem kabla i tako stvaraju signal, nakon nekoliko kilometara "slabe" zbog vrste materijala od koga su kablovi napravljeni.

Zbog toga su upotrebljeni takozvani "ponavljači", uređaji slični pojačivačima Wi-Fi signala, kako bi signal mogao da se reemituje na veće udaljenosti. Tako da su ovde stručnjaci uspeli i da "produže" i da značajno pojačaju signal.

Današnja infrastruktura koristi ograničen spektar frekvencija od 4.5THz. 5G radi u takozvanom "milimetarskom talasnom spektru" na 24GHz i u stanju je da prenosi podatke brzinama u rasponu od 1 do 3 Gbps.

U odnosu na to, tim sa UCL-a uspeo je da postigne raspon frekvencija od 16.8THz i brzinu od 178.000Gbps, a to su brojevi prema kojima 5G izgleda sporo.

Video: Izgoreo toranj 5G mreže

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA