• 1

Kako da naredite Google-u da potpuno prestane da vas prati?

Ako zaista želite da isključite praćenje lokacije vašeg uređaja u razlilitim aplikacijama, postoji način da to i uradite

  • 1

Praćenje lokacije može biti vrlo korisna i praktična funkcija pametnih telefona, koja vam pomaže da lako pronađete obližnje restorane, benzinske pumpe i prodavnice. Tu se, međutim, uvek postavlja pitanje zaštite privatnosti.

Android operativni sistem se razlikuje od uređaja do uređaja, ali su oni i dalje dovoljno slični da biste bez veće muke mogli na svakom da nađete ono što tražite. Zato ćemo ovde na jednostavan način objasniti kako se zaustavlja praćenja na Android telefonima i kako možete trajno da obrišete istoriju kretanja.

Google može da prati vašu lokaciju i kretanje putem Google Maps aplikacije. Slično radi i vaš Android telefon, kada prati vaše kretanje i aktivnosti u sklopu nekoliko drugih ugrađenih apliakcija.

Ako zaista želite da isključite praćenje lokacije usluge, postoji način da to za većinu njih i uradite. Treba samo da znate da ćete time smanjiti funkcionalnost svog  telefona (npr. ostaćete bez navigacije i prognoze vremena), podseća Tportal.

Zaustavite Google pomoću internet pregledača

Na internet adresi https://myactivity.google.com/, odaberite "Activity Controls", odnosno kontrolu vaših aktivnosti. One se nalaze u levom delu menija. Zatim skrolujte skroz do funkcije koje želite da isključite i isključite ih.

Ovo, međutim, može da potraje, pogotovo ako želite da saznate na šta koja stavka utiče. Aktivnosti koje otkrivaju vašu lokaciju uključuju: "Web and App Activity" (prati sve što ste radili u Google aplikacijama i uslugama) i "Location History" (prati gde ste se kretali sa uređajem).

Verojatno ćete hteti da isključite i stavku "Include audio recordings", koja šalje snimke glasa dok koristite aplikacije i koja se nalazi se pod "Web & App Activity".

Pogledajte, zatim, i "Device Information" i potom ga izbrišite (tu se nalaze informacije o kontaktima, kalendarima itd.), zatim "YouTube History" (sve što ste gledali i pretraživali u YouTube-u) i "Ad Personalization" (koji personalizuje reklame prema onome što radite u aplikacijama).

Telefon, Android, smajli

Foto: Unsplash

Nakon što "zaustavite" sve podatke koje će Google pokušati da skuplja, vreme je da izbrišete sve podatke koje je do sada sakupio. Zato se vratite u "My Activity" i tamo odaberite "Delete activity by" u meniju sa leve strane.

Dobićete prozor u kome možete da brišete samo deo ili sve aktivnosti koje ste obavili u nekom razdoblju. Ako birate "All time" (oduvek) ili "Custom range", moći ćete da filtrirate informacije u zavisnosti od usluga (npr. reklame, Chrome, Google Play Store, itd.). Za konačno brisanje pritisnite "Next".

Zaustavite Google na svom Anrdroidu

Da biste Google-u ograničili ovlašćenja koja mu dajete, u postavkama uređaja pronađite karticu sa internet profilima. Tamo odaberite svoj Google profil i skrolujte dok ne dođete do opicije "Manage your data & personalization".

Odaberite je i pronađite rubriku za kontrolu aktivnosti, odnosno "Activity controls". Tamo, kao i kod pregledača, deaktivirajte ili pauzirajte različite aktivnosti. Ako želite detaljniji uvid u vaše aktivnosti, skrolujte i odaberite "Manage your activity controls", gde ćete dobiti pristup još jednoj stranici sličnoj veb stranici "Activity Controls".

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Napacen

    Ko nece da ga prate neka se prebaci na deep web

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima