• 15

Imamo tri puta sporiji internet od Rumunije, a plaćamo ga duplo skuplje

U Srbiji je potrebno nešto manje od pola sata da se sa interneta skine film od 5GB, dok je u Kini za isto potrebno pet i po sati

  • 15

Srbija je zauzela 65. mesto po brzini interneta u svetu, pokazuje najnovije istraživanje britanske kompanije Cable.co.uk koja je tokom godinu dana testirala brzinu širokopojasnog interneta u 221 državi i teritoriji na planeti.

Prema rezultatima istraživanja ove kompanije, u Srbiji je potrebno nešto manje od pola sata da se skine film težine 5GB, a prosečna brzina širokopojasnog interneta u našoj zemlji je 24,74 megabita po sekundi (Mbps).

Pre tri godine Srbija je zauzimala 45. mesto, ali to ne znači da je danas prosečna brzina interneta lošija, već da su druge zemlje značajnije napredovale. Te 2017. godine je prosek u Srbiji bio 12,25 Mbps, prenosi Startit.

Kada je reč o komšiluku, Hrvatska je zauzela 25. poziciju, Rumunija je na 26. mestu, Bugarska je 36. na listi, a Crna Gora 63. Najlošiji internet je u Severnoj Makedoniji (109), a sporiji su i Kosovo (73) i Bosna i Hercegovina (88).

Po ceni kablovskog interneta, Srbija je zauzela 27. poziciju, sa prosečnom cenom paketa od 17,02 dolara. U Rumuniji on košta 8,15 dolara, čime je ova država zauzela 4. poziciju. Bugarska je na 23. mestu (15,93 dolara), dok je u Hrvatskoj internet skuplji skoro duplo nego u Srbiji, pa se ta zemlja našla na 65. mestu.

Malena države, ogromne brzine

Prvorangirana po brzini je Kneževina Lihtenštajn, u kojoj ćete film sa početka ove priče preuzeti za manje od tri minuta, a prosečna brzina je 229,98 Mbps.

U samom vrhu je još nekoliko malenih država poput Džersija i Gibraltara (autonomija pod vlašću britanske krune). Uz brzinu interneta i svoju malu površinu, ove zemlje su poznate i kao poreski rajevi. U top 10. nalaze se i Luksemburg i Monako.

WiFi router, smartphone, Wifi ruter, telefon

Foto: Shutterstock

Globalna tabela brzine interneta za 2020. godinu pokazuje da Zapadna Evropa dominira, jer se 8 od 10 najbržih zemalja na svetu sa širokopojasnom mrežom nalazi upravo na tom delu kontinenta.

Mađarska (99,74 Mbps) i Hong Kong (105,32 Mbps) su ušle u prvih 10 država i teritorija van Zapadne Evrope gde se nudi najbrži širokopojasni internet u Evropi i u svetu.

5G lider, a brzina smešna

Najsporiji internet se nalazi u najsiromašnijim državama u Africi - prosek svega 3,80 megabita po sekundi. Onaj film sa početka priče se u ovoj regiji skida više od četiri sata, a u Južnom Sudanu bi vam bio potreban gotovo čitav dan.

Ni tehnološki sve naprednija Kina, sa svojim 5G gradovima, nije u mnogo zavidnijem položaju, pokazuju rezultati istraživanja.

U proseku ona ima prilično spor internet i u njoj je za preuzimanje pomenutog filmskog ostvarenja potrebno pet i po sati.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelka

    To se neko izigrava sa Srbijom, Pa mi smo lideri I na prvom mestu u svemu, sve Nam je na vrlo visokom nivou.

  • Utešitelj

    To je samo za podgrevanje hrane i krvi u ljude ja odkazujem internet skup je a i opasnan đavo navlakuše

  • Svasta

    Ju, ju, ju, moracemo da trazimo pustanje 5g mreze!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima