U koju društvenu mrežu imate najmanje poverenja?

Istraživanje je potvrdilo ono o čemu se već godinama spekuliše, a kakvo je vaše mišljenje o tome…

  • 3
Ove dve mreže dominiraju Foto: Shutterstock

Istražvanje koje je krajem septembra obajvio Business Insider pokazalo je da je društvena mreža kojoj korisnici najmanje veruju, upravo ona sa najvećim brojem korisnika - Facebook.

Odmah iza njega su se našli TikTok i Twitter.

Autori godišnjeg istraživanje pod nazivom "US Digital Trust Survey" ispitivali su poverenje korisnika u društvene mreže.

Kriterijumi na osnovu kojih je poverenje ocenjivano bili su zaštita informacija i ličnih podataka, kao i pružanje bezbednog prostora za razmenu mišljenja i stvaranje kreativnog sadržaja.

Društvene mreže su ocenjivane u 5 kategorija: bezbednost, legitimnost, zajedničko iskustvo, korisničko iskustvo sa oglasima i relevantnost oglasa koji "tergetiraju" korisnike.

Istraživanje je obuhvatilo devet najvećih globalno dostupnih društvenih mreža: Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, reddit, Snapchat, TikTok, Twitter i YouTube.

Rezultati su pokazali da su korisnici izgubili poverenje u Facebook, posebno posle skandala sa kompanijom Cambridge Analytica koji je pre dve godine ozbiljno poljuljao poverenje korisnika, zbog krađe njihovih podataka.

Zatim slede TikTok, koji je mesecima unazad predmet spora u trgovinskom ratu između SAD i Kine, zbog tvrdnji Bele Kuće da podaci o korisnicima TikToka u Americi potencijalno mogu završiti u rukama kineskih vlasti, dok se na trećem mestu našao Twitter.

Čak petina korisnika te dve mreže nema poverenja u to da će one štititi privatnost njihovih podataka.

Video: Kako da zaštitite podatke na Facebooku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😷😷😷😷😷

    10. oktobar 2020 | 16:14

    Sve su to kanalizacione mreze, mnoge su ljude unistile

  • Majkl Džondar

    10. oktobar 2020 | 23:45

    Instagram svrstavam pod Facebook.

  • Swislion

    11. oktobar 2020 | 18:27

    Reddit ne znam šta je, a Facebook sam juče deaktivirao upravi zbog lažnih informacija koje su dostupne na toj društvenoj mreži, a i na instagramu imam veću privatnost nego što sam imao na fejsu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA