≫ 

Facebook zabranjuje oglase protiv vakcinacije, antivakserima - sloboda izražavanja

Oglasi koji sadrže netačne informacije o vakcini su zabranjeni, ali oglasi u kojima se izražava protivljenje vakcinama su bili dozvoljeni ukoliko ne sadrže lažne tvrdnje...

  • 0
Inekcija vakcina špric

Foto: Pixabay

Facebook će početi da zabranjuje oglase koji ljude odvraćaju od vakcinacije, saopštila je ta društvena mreža, najavivši novu informativnu kampanju o vakcini protiv gripa.

Kompanija je, međutim, pojasnila da će oglasi za zakon ili protiv vladinih politika o vakcinama, uključujući i vakcinu protiv kovida-19, i dalje biti dozvoljeni.

Prema pravilima te kompanije, oglasi koji sadrže netačne informacije o vakcini su zabranjeni, ali oglasi u kojima se izražava protivljenje vakcinama su bili dozvoljeni ukoliko ne sadrže lažne tvrdnje.

Ovog leta zvaničnik Facebooka za javnu politiku Džejson Hirš je izjavio da ta kompanija veruje da korisnici smeju da izražavaju svoje lično mišljenje i da bi agresivnija cenzura mogla da ljude koji su "podozrivi" prema vakcini na kraju gurnuti u tabor onih koji se izrazito protive vakcinaciji.

Nova politika Facebooka na snagu stupa sledeće nedelje. Ta je kompanija je pod velikim pritiskom političara i zdravstvenih vlasti da, u trenutku kada se razvija više vakcina protiv kovida-19, zabrani svaki sadržaj u kome se izražava protivljenje vakcinaciji.

U intervjuu za britanski Guardian, sredinom septembra, izvršni direktor Mark Zakerberg izričito je rekao da neće ukloniti objave protivnika vakcinacije uprkos tome što se vodeći svetski stručnjaci za virologiju nadaju da će vakcina za kovid-19 biti dostupna građanima do kraja ove ili početkom sledeće godine.

- Ako neko u svojoj objavi tvrdi da je neka vakcina štetna i da su zabrinuti zbog toga, iz moje perspektive jako je teško reći da se to ne sme izraziti. Naši sistemi ne funkcionišu na taj način - zaključio je tada Zakerberg.

Video: Da li biste se vakcinisali protiv korona virusa: Ovo je stav Beograđana

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA