• 5

Revolucija na pomolu: Čovečanstvo je za korak bliže novom hiperbrzom internetu

Kvantna teleportacija je prenos kvantnih stanja sa jedne na drugu lokaciju, što podrazumeva deljenje informacije koje se odvija u istom trenutku...

 • 5
Internet, Brzina, Kablovi

Foto: Pixabay

Kvantna teleportacija - slanje kubita (kvantnih bitova) fotona kroz optički kabl preko velikih razdaljina - prvi put je uspešno demonstrirana. To dostignuće bi moglo da dovede do razvoja kvantnog interneta, što bi moglo da revolucionalizuje skladištenje podataka i računarstvo.

Naučnici Kalifornijskog tehnološkog instituta Kaltek, NASA i Fermilaba uspeli su da pošalju kubite na razdaljinu od 44 kilometara uz visoku preciznost od preko 90 odsto.

Optička mreža kroz koju su poslati napravljena je od uobičajenih materijala, koji bi bili podudarni sa postojećom infrastrukturom, piše Indipendent.

- Želeli smo da pomerimo granice ovog tipa istraživanja i napravimo važne korake na putu realizacije stvarne primene kvantne komunikacije i mreža, kao i da testiramo fundamentalne ideje fizike - izjavio je za sajt Motherboard vođa kvantnog naučnog programa u Fermilabu Panajotis Spentcuris.

Kubiti su kvantni analozi bitima, koji pomoću nula i jedinica sadrže i prenose informacije. Mogu da istovremeno predstavljaju i "1" i "0" i to u stanju superpozicije, što znači da svaki novi kubit doprinosi snazi kompjutera eksponencijalno, a ne linearno, prenosi RTS.

Kvantna teleportacija je stoga prenos kvantnih stanja sa jedne na drugu lokaciju. Prenos je izvršen pomoću kvantnog sprezanja, kada su dve čestice povezane na takav način da informacija između njih deli se u istom trenutku.

Kubiti komuniciraju po verovatnoći vođenoj teoriji kvantne mehanike umesto uobičajenih zakona logike. I dalje postoji sistem dva izbora binarnog koda, ali dolaženje do odgovora uključuje kvantnomatematičke ideje zapetljavanja, poklapanja i interferencije.

Zahvaljujući kvantnom fenomenu, kvantni računari mogu da uporedo obrađuju ogromne količine informacija, dok tradicionalni kompjuteri moraju da ih obraćuju sekvencionalno, odnosno postepeno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • panic

  27. decembar 2020 | 12:11

  zato su sve veće promene u temperaturi i raznim nevremenima požara polava zemljotresa do pre 50-60 godina znalo se zima-leto sada sve je ujednačeno zadnjih godina sve bliže smo KATASTROFI za celo čovečanstvo

  6
  4

  Podelite komentar

 • M.K.

  28. decembar 2020 | 01:01

  😊👌🏼

  4
  0

  Podelite komentar

 • Vu

  27. decembar 2020 | 22:40

  Koje obrazovanje čovek treba da ima da bi razumeo ovo što ste napisali.

  3
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok