≫ 

"Otac veba" osnovao novu decentralizovanu platformu koja vraća kontrolu u ruke korisnika

Novi veb će omogućiti kreiranje sadržaja na decentralizovan način i deljenje sadržaja direktno između korisnika, gde ih internet giganti Google i Facebook "neće držati pod kontrolom"

  • 0
Tim Berners-Lee Foto: Wikimedia/Flickr/ Open Data Institute Knowledge for Everyone

Ser Tim Berners-Li, poznati stručnjak iz oblasti kompjuterskih nauka i pronalazač sistema za navigaciju internetom poznatog kao World Wide Web (WWW), zbog čega je i odlikovan titulom viteza, ponovo želi da redizajnira sajber prostor.

Pokrenuvši startap Inrupt, Berners-Li želi da popravi neke od problema koje su zadesile tzv. otvorenu mrežu u doba velikih, centralizovanih platformi kao što su Facebook i Google.

Njegov startup razvija decentralizovanu platformu otvorenog koda - Solid, sa misijom da vrati kontrolu na vebu u ruke njegovih korisnika.

Ljudi će moći samo jednom da se uloguju za bilo koju uslugu, a lični podaci će se skladištiti u "kapsule", tj. lična internet skladišta podataka.

- Ljudima je dosta nedostatka kontrole! - rekao je Berners-Li, jedan od osnivača Inrupta, zadužen za pitanje tehnologije.

Prema njegovim rečima, novi veb će omogućiti deljenje sadržaja direktno između korisnika i saradnju koja je velikim društvenim mrežama omogućila uspeh, ali im istovremeno dala ogromnu kontrolu nad svojim korisnicima.

Tim Berners-Lee Foto: Wikimedia/Jwslubbock

Nova platforma, smatra njen začetnik, ima potencijal da donese i novu revoluciju na područje programiranja, a developeri, hakeri, aktivisti i sami korisnici bi trebalo da se u Solidovom okruženju osećati bezbedno, i da počnu da kreiraju sadržaje na decentralizovan način, gde ih internet giganti, kao što su Google ili Facebook "neće držati pod kontrolom".

Jedan od direktora Inrupta Džon Brus, kaže da je kompanija za pilot klijente dobila britanski Zavod za javno zdravstvo (NHS), BBC, kao i vladu belgijske regije Flandrija.

Do aprila bi, kako je rekao, klijenata trebalo da bude mnogo više.

(Telegraf.rs/N1/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA