≫ 

Provaljeno 500 miliona Facebook kontakata, Telegramov bot prodaje podatke hakerima

Potencijalni progonitelji bi mogli da iskoriste automatskog bota kreirenog za Telegram aplikaciju koji bi im omogućio da povežu brojeve telefona sa identitetima korisnika

  • 1
Telegram, aplikacija, telefon Foto: Unsplash

Pristup bazi podataka koja sadrži telefonske brojeve i privatne podatke čak 500 miliona korisnika prodat je na jednom internet forumu koji okuplja sajber kriminalce.

U bazi se nalaze podaci koji su sa Facebooka "izvučeni" pre dve godine, među kojima najveći broj čine brojevi telefona korisnika, piše Motherboard.

Ono što je ovde posebno zanimljivo je to da bi potencijalni kupci, ali i potencijalni progonitelji korisnika, mogli da iskoriste automatskog bota kreirenog za Telegram čet aplikaciju, koji bi hakerima omogućio da povežu brojeve telefona sa identitetima korisnika.

Pristup bazi se kupuje na bazi broja pretraga, gde jedna pretraga košta 20 dolara. Moguće je, međutim, odjednom kupiti i čitav paket koji se sastoji od 10.000 kredita za pretragu baze, prenosi Entrepreneur.

Iz Facebooka su potvrdili da je pre dve godine došlo do provale podataka, kao i da je taj bezbednosni problem razrešen u avgustu 2019. godine. Ta kompanija ističe da sprovela testiranje i otkrila da se sada sadašnji identiteti korisnika ne nalaze među podacima u bazi.

Bez obzira na to, ukoliko je broj telefona korisnika bio povezan sa Facebook nalogom pre avgusta 2019. godine, ti podaci se nalaze u ukradenoj bazi i mogu biti prodati.

Upravo zbog ovakvih slučajeva, korisnicima Facebook savetuje da na svojim profilima na toj društvenoj mreži ostavljaju što je manje moguće ličnih podataka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA