≫ 

Google "uči srpski" i postaje sve tečniji

Srpski jezik je prvi na teritoriji zapadnog Balkana koji je dobio TTS (Text-To-Speech) sintetizator za Google Translate

  • 0
Google, Google Chrome, macbook, laptop, internet Foto: pixabay.com

Nedavno se na Reddit-u pojavio post koji je ukazao na to da je srpski jezik prvi na teritoriji zapadnog Balkana dobio TTS (Text-To-Speech) sintetizator u okviru Google Translate. To znači da će svako moći da ukuca tekst na srpskom jeziku u Google Translate, i da klikom na dugme zvučnika čuje izgovor.

Očigledno je da Google još uvek razvija sistem, pošto trenutni glas pomalo "zateže", i nalikuje nečemu što su Reddit-ovci šaljivo prepoznali kao mađarsko-srpski akcenat.

TTS tehnologija, pored snimanja i obrade velike količine glasovnih isečaka, podrazumeva veliko istraživanje, korišćenje naprednih tehnologija poput neuralnih mreža i velike stručnjake koji nadgledaju proces i podešavaju detalje, pa čak ni Google ne može brzo da napravi savršeno rešenje koje će odmah zvučati prirodno, prenosi Startit.

Razvijanje TTS tehnologije ima širok niz primena u digitalizaciji knjiga za slepe i slabovide, u omogućavanju pristupačnosti vesti i razvijanja čitavog niza komercijalnog softvera, tako da je verovatno da ste se sa našim TTS-om već susreli, a da to niste ni znali.

Srpska kompanija Alfanum razvija, između ostalih, i nekoliko TTS glasova za srpsko govorno područje, a nastala je iz projekta Fakulteta tehničkih nauka. Trenutno se na njihovom sajtu može naći demo različitih glasova koje su krstili našim imenima (preporučujemo Jovanu i Stefana), pa se može uporediti kako izgleda razvijenija varijanta onoga na čemu je Google počeo da radi.

Pored toga, na sajtu RTS-a se pod opcijom "Čitaj mi" može čuti kakav potencijal imaju komercijalna TTS rešenja i koliko prirodno mogu da zvuče.

Google je trenutno daleko od toga, ali imajući u vidu resurse koji su dostupni kompaniji, sigurno je da će nastaviti da napreduju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA