≫ 

Facebook razbio farmu trolova u Albaniji: "Fabrika lažnih vesti" botovala za mudžahedine

Ovo nije prvi put da se u našem regionu otkrivaju "fabrike lažnih vesti", BBC je još 2016. u Velesu otkrio organizaciju koja je zarađivala na lažnim vestima o američkim predsedničkim izborima

  • 0
Haker, hakovanje, kompjuter, čovek s kapuljačom, sajber kriminal Foto ilustracija: Shutterstock

Pojedinačni trolovi na društvenim mrežama su pojava protiv koje je teško, ako ne i nemoguće, boriti se. Međutim, kada se organizuju u "farme trolova" koje zajednički deluju sa određenom svrhom, onda na scenu stupaju moderatori koji koriste alate za njihovo otkrivanje i uklanjanje.

Facebook takve aktivnosti stalno sprovodi, a u svom poslednjem izveštaju navode da su razbili još jednu organizovanu farmu trolova sa Balkana.

Ovo nije prvi put da se u našem regionu otkrivaju "fabrike lažnih vesti". Novinari BBC-a su još 2016. godine u makedonskom gradu Velesu otkrili čitavu organizaciju koja je zarađivala na izmišljenim vestima i dezinformacijama koje su se odnosile na američke predsedničke izbore.

Prošle godine se saznalo da su "farme lažnog sadržaja" i dalje aktivne u Severnoj Makedoniji, a Facebook je sada otkrio da je još jedna slična organizacija, ovoga puta sa sedištem u Albaniji, nedavno ugašena.

U mesečnom izveštaju o uklanjanju neautentičnih korisničkih naloga, među onima iz Španije, Meksika, Argentine, Egipta i još nekoliko zemalja, našla se i cela mreža trolova iz Albanije, prenosi Bug.

Mreža je bila aktivna nekoliko godina, a pod svojom kontrolom je imala 128 korisničkih naloga, 41 stranicu i 21 Facebook grupu, kao i 146 naloga na Instagramu.

Istraga je pokazala da su svi nalozi vođeni sa iste, dobro čuvane lokacije u Tirani, na kojoj su trolovi delili računare i mobilne telefone kojima su sprovodili svoje "operacije", vodili lažne naloge i putem njih delili različite sadržaje. Primećeno je i da su za profilne fotografije koristili lažne slike osoba koje je izradio sistem veštačke inteligencije.

Ova grupa, ukupno, svojim radom nije ostvarivala preterano veliki doseg. Imali su samo 9.000 pratilaca na Facebooku i 112.000 na Instagramu. Najaktivniji su bili 2017. godine i u drugoj polovini prošle godine.

Albanski trolovi su širili dezinformacije i lažne vesti u vezi sa političkom situacijom u Iranu, dok ih "bezbednjaci" Facebooka nisu povezali sa militantnom iranskom opozicionom grupom Mudžahedin-e-Kalk (MEK) koja se trenutno vodi upravo iz Albanije. Facebook je otkrio sve delove te mreže i celu njihovu farmu trolova izbacio sa svojih društvenih mreža.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA