Kako vas sve Instagram špijunira i kako da ga u tome onemogućite

Šta bi sve korisnici trebalo da znaju o popularnoj aplikaciji i načinima na koje ih ona prati...

  • 0
instagram Foto: Pixabay.com

Instagram nije samo obična aplikacija za deljenje fotografija, već o svojim korisnicima možda zna i više nego što oni to mislite.

Zato je sajt MakeUseOf napravio pregled nekoliko bitnih stavki koje bi korisnici trebalo da znaju o toj aplikaciji i načinima ka koje ih ona špijunira.

1. Da li Instagram prati vaše navike?

Instagram pravi vaše svakodnevne navike i može da dozvoli i drugim korisnicima da ih prate. Funkcija, koja je automatski aktivirana kada se registrujete pokazuje drugima kada ste onlajn u isto vreme kada i oni. Onaj ko obrati pažnju iz toga može shvatiti u koje doba dana ste najaktivniji i da to poveže sa vašim navikama.

Ako se npr. fotografišete dok čekate autobus nekoliko puta tokom nekog perioda vremena i to postavite na Instagram, neko ko vas prati iz toga može da sazna u koje doba dana vas nema kod kuće.

Kako da isključite ovu funkciju?

Ako želite da isključite opciju koja pokazuje kada ste onlajn u postavkama (Settings) kliknite na "Privatnost" (Privacy), a zatim na opciju "Activity status off".

Ono što treba da znate je da kada isključite ovu opciju, nećete videti kada je neko od vaših kontakata onlajn.

2. Da li Instagram prati vašu lokaciju?

Društvene mreže Instagram, Facebook i Twitter, pre objavljivanja posta uklanjaju metapodatke kao što su: kojim je uređajem fotografisano, kolika je rezolucija i kada je neka fotografija nastala. Ti podaci se ne mogu vratiti kada su jednom obrisani.

Međutim, to ne znači da Instagram ne zna vašu lokaciju. Vi možete odabrati da date tu informaciju kada prilikom objavljivanja fotke ili storija dodate lokaciju na kojoj se nalazite. Iako se to čini bezazlenim, time ste zapravo dali aplikaciji sa ogromnim brojem korisnika informaciju o svojoj lokaciji.

Kako sprečiti Instagram da prati vašu lokaciju?

Jednostavno, kada objavljujete fotke ili storije nemojte da označavate gde se u tom trenutku nalazite. A ako želite da Instagram uopšte nema pristup vašoj lokaciji, u postavkama na svom telefonu možete da kontrolišete to sa kojim aplikacijama delite lokaciju.

instagram, telefon Foto: Pixabay

3. Da li Instagram ima pristup vašim kontaktima?

Instagram deli podatke o korisnicima sa drugim aplikacijama. Oni tvrde da to rade kako bi korisnicima prikazivali prersonalizovane oglase. Iako tu nema zle namere, logično je zapitati se da li da neka treća strana ima pristup privatnim podacima korisnika.

Kako sprečiti Instagram da pristupa vašim kontaktima?

Čim skinete aplikaciju i registrujete se, ona "po difiltu" pristupa kontaktima. To možete da isključite tako što ćete odići na svoj profil, zatim u postavke (Settings) gde ćete kliknuti na Account > Contacts syncing i tamo ukloniti "kvačicu" sa opcije Connect contacts.

A kada ste već tu, videćete i opciju Sharing to other apps, koju takođe možete isključiti ako ne želite da vaši podaci budu deljeni sa drugim aplikacijama.

4. Da li Instagram sluša vaše razgovore?

Svi smo se već navikli na to da nam iskaču reklame za nešto što smo pretraživali, ali pomalo čudno deluje kada nam iskoči reklama za nešto o čemu smo samo pričali sa nekim. Iako to nije zvanično potvrđeno, postoji zabrinutost da društvene mreže pristupaju mikrofonu telefona a da za to nemaju dozvolu korisnika.

Kod Instagrama to posebno zabrinjava, jer on "po difoltu" ima pristup mikrofonu. Facebook, u čijem je Instagram vlasništvu, negira da prisluškuju razgovore svojih korisnika. A kako nema čvrstih dokaza za to, moguće je da je sve slučajnost.

Instagram, naočari Pixabay.com

Kako zabraniti pristup mikrofonu?

Verojatno ste, kao i većina, Instagramu dali dozvolu da pristupi mikrofonu kada ste ga instalirali. Ako imate iPhone to možete da isključite što ćete otići u postavke, kliknuti na Privatnost (Privacy) i, zatim, otići na opciju mikrofona.

Korisnici Androida, takođe, moraju da odu u Postavke (Settings), pa zatim na Apikacije (Apps). Kada tamo pronađu Instagram, treba da isključe dozvolu za pristup mikrofonu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA