Rusija spaja dva kraja zemlje optičkim kablom od 12.650 kilometara: Brzi internet stiže kroz Arktik

Projekat nazvan "Polarni ekspres" ima za cilj da se omogući arktičkim lučkim gradovima stabilan internet, uključujući poluostrvo Kamčatku i ostrvo Sahalin na Pacifiku

  • 0
Arktik, otapanje leda Foto: Tanjug/AP

Rusija je počela postavljanje prvog podmorskog optičkog kabla kroz Arktik, kao deo državnog projekta kojim će uvesti brzi internet u udaljene severne predele zemlje.

Kablovska veza koja bi trebalo da bude završena 2026. godine, proći će dužinom od 12.650 kilometara preko ruske severne obale, od sela Teriberka na Barencovom moru do Vladivostoka na krajnjem istoku.

Projekat nazvan "Polarni ekspres" ima za cilj da se omogući arktičkim lučkim gradovima stabilan internet signal, uključujući poluostrvo Kamčatku i ostrvo Sahalin na Pacifiku, a vodiće ga državna kompanija "Morsvijazsputnjik", prenosi Rojters.

Projekat će koštati 889 miliona dolara i u potpunosti će ga finansirati država, rekao je šef te kompanije za proizvodnju i polaganje kablova Aleksej Strelčenko.

Moskva namerava da pojača neujednačenu komunikaciju i infrastrukturu na krajnjem severu, gde je povećala vojno prisustvo i razvija Severnomorsku rutu koja treba da postane glavni pomorski put.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA