≫ 

Nova muka za društvene mreže: Tim Avganistanaca brani Facebook od talibana

Facebook formirao tim avganistanskih stručnjaka koji govore sve zvanične jezike te zemlje kako bi bolje nadgledali i brže uklanjali sadržaje koji se odnose na talibane

  • 0
Avganistan, talibani, FB Facebook, fejesbuk Foto: Unsplash, Profimedia/Asghar Achakzai/AFP

Facebook je talibanima uveo zabranu pristupa svojoj platformi, koja se odnosi i na sav sadržaj kojim se njihovo delovanje podržava. Internet gigant je formirao tim sastavljen od avganistanskih stručnjaka koji imaju zadatak da prate i uklanjaju sadržaje povezane sa tom organizacijom.

Poslednjih godina, talibani su počeli da koriste društvene mreže za širenje svojih poruka, pa je zbog toga aktuelno zauzimanje Avganistana postalo ozbiljan izazov za društvene mreže i onlajn platforme na kojima dele svoje sadržaje, prenosi BBC.

Portparol Facebooka kaže da se talibani, prema američkim zakonima, tretiraju kao teroristička organizacija, zbog čega im je zabranjen pristup uslugama te društvene mreže i zbog čega se profili i stranice koji su u vezi sa njema uklanjaju sa platforme.

- Imamo posvećen tim avganistanskih stručnjaka koji govore sve zvanične jezike te države i poznaju kontekst lokalnog govora. Oni nam pomažu da identifikujemo nove probleme i upozorimo na njih - rekao je portparol Facebooka za BBC.

Facebook će takvu politiku primenjivati na sve svoje platforme, odnosno i na Instagram i WhatsApp, budući da je uočeno da talibani koriste WhatsApp za međusobnu komunikaciju. Facebookov tim preduzima mere na pronalaženju naloga u aplikaciji koje talibani koriste.

I druge društvene internet platforme takođe pažljivo prate sadržaje u vezi sa talibanima koji se na njima objavljuju. Dok su talibani preuzimali kontrolu nad Avganistanom, njihovi potparoli su koristili Twitter za obaveštavanje stotina hiljada svojih pratilaca.

Portparol Twittera je, u odgovoru za BBC, istakao da ta platforma sprovodi politiku protiv nasilnih organizacija i širenja mržnje. On je dodao da Twitter ne dozvoljava grupama koje promovišu terorizam i nasilje nad civilima na toj mreži.

Od svih najpopularnijih socijalnih internet platformi, jedino YouTube još uvek nije dao svoj komentar na to kako oni tretiraju sadržaje koji se odnose na talibane.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA