≫ 

Facebook ukida prepoznavanje lica, ubuduće bez lakog tagovanja

Više od trećine dnevno aktivnih korisnika je aktiviralo postavku prepoznavanja lica, pa će nova promena izbrisati šablone za prepoznavanje više od milijardu ljudi

  • 1
Fejsbuk metaverzum Foto: Profimedia

Facebook je objavio da ukida sistem prepoznavanja lica koji automatski identifikuje korisnike na fotografijama i video snimcima, navodeći kao razlog rastuću zabrinutost zbog korišćenja takve tehnologije.

- Regulatori su još uvek u procesu davanja jasnih pravila koja regulišu upotrebu te tehnologije - napisao je u blogu Džerom Pesenti, potpredsednik Facebooka zadužen za veštačku inteligenciju, prenosi Hina. - Usred ove stalne neizvesnosti, verujemo da je ograničenje upotrebe prepoznavanja lica na manji broj slučajeva prikladan - dodao je Pesenti.

Iz Facebooka, koji se prošle nedelje promenio ime u Meta Platforms, navode da je više od trećine dnevno aktivnih korisnika aktiviralo postavku prepoznavanja lica, pa će nova promena sada izbrisati šablone za prepoznavanje lica više od milijarde ljudi. Uklanjanje će biti sprovedeno globalno, a očekuje se da će biti dovršeno do decembra.

Laptop, slika, ulica, prepoznavanje lica Foto: Shutterstock

Facebook je dodao da njegov alat koji stvara opise slika za slabovide osobe više neće uključivati i ​​imena osoba prepoznatih na fotografijama nakon uklanjanja, ali će inače funkcionisati kao i do sada.

Mera uklanjanja prepoznavanja lica uvodi se nakon što je najveća društvena onlajn platforma na svetu, kao i cela tehnološka industrija, suočena sa ozbiljnim upozorenjima i kritikama da bi ta tehnologija mogla lažno da identifikuje ljude kao učesnike kako manjih prekršaja, tako i ozbiljnih krivičnih dela i zločina ili da favorizuje lica belih ljudi u odnosu na osobe drugih rasa.

Facebook je takođe pod intenzivnim nadzorom regulatora i zakonodavaca zbog bezbednosti korisnika i širokog spektra zloupotreba na svojim platformama.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA