≫ 

Boeing i Airbus pozivaju američku vladu da odloži uvođenje 5G mreže

Ranije je izneta zabrinutost da bi 5G bežična veza C-Band spektra mogla da ometa elektroniku aviona.

  • 0
Foto: Pixabay

Šefovi dva najveća svetska proizvođača aviona pozvali su američku vladu da odloži uvođenje novih 5G telefonskih usluga. U pismu, najviši rukovodioci kompanije Boeing i Airbus upozorili su da bi tehnologija mogla da ima “ogroman negativan uticaj na avio-industriju”.

Američki telekomunikacioni giganti AT&T i Verizon trebalo bi da uvedu 5G usluge već početkom januara, prenosi BBC.

U pismu se citira istraživanje trgovinske grupe Airlines for America koje je navodno pokazalo “da su 5G pravila američke Federalne uprave za vazduhoplovstvo (FAA) bile na snazi 2019. godine, oko 345.000 putničkih letova i 5.400 teretnih letova bilo bi suočeno sa kašnjenjima, preusmeravanjem ili otkazivanjem”.

Ovog meseca, FAA je izdala direktive o plovidbenosti koje upozoravaju da bi smetnje 5G mogle da dovedu do preusmeravanja letova, rekavši da će pružiti više informacija pre datuma uvođenja 5. januara.

U novembru, AT&T i Verizon su odložili komercijalno lansiranje bežične usluge “C-Band” sprektra za mesec dana do 5. januara i usvojili mere predostrožnosti da ograniče smetnje.

Određene grupacije u avio-industriji rekle su da mere nisu dovoljne, a Boeing i Airbus su rekli da su dali kontrapredlog koji bi ograničio mobilni prenos oko aerodroma i drugih kritičnih oblasti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA