≫ 

Norton antivirus će vam automatski instalirati softver za rudarenje kripto valuta, hteli vi to ili ne

Norton tvrdi da je kripto majner bezbedan i pouzdan, ali taj potez izaziva zabrinutost oko mehanizama i etike.

  • 2
Ethereum Kriptovaluta Foto: Pixabay.com

Norton, popularni antivirusni softver, se suočava sa kritikama zbog toga što je u svoje nove bezbednosne pakete uključio i softver za rudarenje kripto valuta. Iako je Norton unapred govorio o svom planu, taj potez je izazvao mnogo negativnih reakcija.

Norton Crypto, kako je ovaj kripto majner (engl. crypto miner) softver nazvan, je podrazumevano isključen, ali mnogi korisnici nisu srećni što je uopšte instaliran na njihovim računarima iz različitih razloga, kako zbog bezbednosti, odbojnosti prema kriptu ili zbog ekoloških pitanja, između ostalog.

Pored toga, korisnici su izrazili negodovanje zato što je softver veoma komplikovano obrisati. Šta ako haker uspe da hakuje alat, pa usmeri rudarenje u svoj novčanik? To nije nešto što je potpuno nemoguće.

Program rudari ethereum valutu. Sa jedne strane, neki kažu da ovo olakšava ulazak u kripto onima koji nisu dovoljno upućeni u to, jer je jednostavan za korišćenje i razvija ga kompanija koja trenutno ima poverenje svojih korisnika. S obzirom na proliferaciju sumnjivog kripto softvera, prema nekima, ovo je pozitivan razvoj.

Nortonov kripto majner će raditi samo ako ispunjava osnovne sistemske zahteve, pa ako koristite stariju mašinu ili mašinu ispod specifikacija, onda uopšte neće raditi. Dakle, kako je korišćenje kripto majnera opciono, transparentno, a iza softvera stoji renomirana softverska kompanija, tu se pozitivni aspekti završavaju.

Nortonov softver naplaćuje 15% naknade, što je iskreno, smešno. Većina ethereum majnera naplaćuje 1 ili 2%, uz neku sitnu dodatnu za developera softvera za rudarenje. To je daleko od Nortonovih 15%.

Kada na to dodate cenu naknada za transakcije, koje su u poslednje vreme veoma visoke, zbog opterećenja mreža, nije lako videti kako korisnik može da ostvari veliki profit. Pored svega toga, tu su i troškovi utrošnje električne energije, zbog kojih bi u nekim slučajevima korisnici mogli da budu čak i u minusu.

Možda je najveći problem to što će Norton Crypto praktično ciljati korisnike koji ne razumeju kako kripto funkcioniše. Norton zaslužuje kritike zbog obećavanja nekakvog “besplatnog novca” ljudima koji ne razumeju cilj ili mehanizme iza kripto rudarenja. To izaziva mnoštvo etičkih, društvenih i ekonomskih problema. Mnogi smatraju da je ovaj potez Nortona predatorski.

Na kraju, Norton će svakako zaraditi velike svote novca zahvaljujući proviziji od 15%, a ako oni počnu da zarađuju milione, samo je pitanje vremena kada će drugi dobavljači softvera pratiti njihov primer.

Video: Parfimer iz Čakovca izrudario prvi Bitcoin parfem u svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    12. januar 2022 | 11:39

    Сад ће да се изгуби БАШ сваки траг протока новца...

  • da bi

    12. januar 2022 | 01:23

    se znalo ko I koliko "kopa" pa posle uvedu porez na sve to...providno i bedno,nema sta...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA