≫ 

Microsoft kaže da ukoliko regulatori ne zaustave Apple sada, monopolsko ponašanje će postati samo gore

Microsoft je zvanično podržao Epic Games na sudu u njihovoj žalbi protiv Apple-a, i tvrdi da “potencijalni monopolski problemi idu mnogo dalje od gejminga”.

  • 1
Microsoft, Majkrosoft Epic games suđene Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Dok Epic Games nastavlja sa žalbom na presudu iz 2021. koja je uglavnom favorizovala Apple, zainteresovane strane su sudu davale podneske podrške. Posebno, među njima su bili i američki državni tužioci, ali sada se i Microsoft pridružio grupi na strani Epic Games-a.

U Microsoft-ovom podnesku sudu, kompanija navodi da ima “jedinstvenu i uravnoteženu perspektivu pravnih, ekonomskih i tehnoloških pitanja koje ovaj slučaj implicira”. Kao firma, koja poput Apple-a, prodaje i hardver i softver, Microsoft kaže da “ima interes” da podrži antimonopolski zakon, prenosi Apple Insider pozivajući se na sudska dokumenta.

“Onlajn trgovina i međuljudska komunikacija se značajno, a ponekad i pretežno, odvijaju preko iOS uređaja”, kaže Microsoft.

"Malo je kompanija, možda nijedna još od AT&T-a... na vrhuncu svog telefonskog monopola, na ovaj način kontrolisalo “cev” kroz koju teče tako ogroman opseg ekonomskih aktivnosti”.

Kako bi podržali svoje tvrdnje da presuda u ovom slučaju ima “potencijalne monopolske probleme koji idu dalje od samog gejminga”, Microsoft je opisao šta sve spada u gore spomenuti “ogroman opseg ekonomskih aktivnosti”.

“Pored distribucije aplikacija, Apple nudi mobilna plaćanja, muziku, filmove i televiziju, oglašavanje, igre, praćenje zdravlja, pregledanje veba, razmenu poruka, video ćaskanje, vesti, skladište u oblaku, e-knjige, pametne kućne uređaje, nosive uređaje i još mnogo toga”, piše u podnesku Microsoft-a.

Microsoft tvrdi da, ukoliko ostane prvobitna presuda, to bi potencijalno značilo da će “Apple biti izolovan od zaslužne antimonopolske kontrole, što će ohrabriti dalje štetno ponašanje”. Tehnološki gigant zaključuje da bi zbog toga “inovacije patile”.

Pored Microsoft-ovih dobro dokumentovanih antimonopolskih problema sa Internet Explorer-om ranih 2000-tih godina, kompanija takođe ima potpunu kontrolu nad svojim Xbox ekosistemom na isti način na koji Apple ima kontrolu nad distribucijom iOS softvera.

Takođe namerava da kupi developera i izdavača igara Activision Blizzard, još više konsolidujući industriju igara.

Podsećanja radi, čitava priča krenula je još 2020. godine, kada je Epic Games hteo da izbegne plaćanje naknade od 30% kompaniji Apple za in-app purchase (kupovina unutar igre), pa je Epic napravio zaseban, alternativni sistem naplate.

Čitava ova peripetija kulminirala je izbacivanjem planetarno popularne igre Fortnite sa AppStore prodavnice, a iza ovog naslova stoji upravo Epic Games. Apple je takođe zapretio da će blokirati distribuciju Unreal Engine softvera koji se koristi za izradu igara, a koji je koristila pomenuta gejm dev kompanija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    2. februar 2022 | 19:23

    "monopolsko ponašanje će postati samo gore" - САМО тренутак... ОВО саопштава мајкрософт?!....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA