Toyota obustavila proizvodnju u svojim japanskim fabrikama zbog hakerskog napada

Četrnaest fabrika najvećeg svetskog proizvođača automobila obustavilo je rad ovog ponedeljka jer je hakerski napad sprečio rad njihovog ključnog dobavljača auto delova

  • 0
Toyota kompanija logo Foto: Tanjug/AP

Toyotine fabrike, koje sklapaju automobile Toyota, Hino i Daihatsu, bile su prinuđene da obustave proizvodnju u ponedeljak. Na ukupno četrnaest lokacija širom Japana, proizvodnja je zastala jer je hakerski napad sprečio rad njihovog ključnog (tier 1) dobavljača, Kojima Industries, koji proizvodi plastične delove za Toyotu.

Kako su ostali bez brojnih komponenti za sklapanje automobila, koji bi inače stigli na proizvodnu traku po principu “baš na vreme”, fabrike su prestale sa radom.

To bi moglo da znači da će ovomesečna proizvodnja biti smanjena za najmanje pet odsto ili da će 28 proizvodnih linija proizvesti najmanje 13.000 vozila manje od planiranog.

Japanske fabrike čine oko trećinu Toyotine proizvodnje, piše BBC.

Kada je reč o uzrocima, poznato je samo kako je Kojima Industries pod velikim hakerskim ucenama. Oni su takođe potvrdili da su zaraženi nepoznatim kompjuterskim virusom i da su napadači tražili otkup.

Saznaje se da je malver zahvatio jedan od glavnih servera kompanije Kojima, ali i da su kompanije pronašle alternativni način da nastave sa radom, uprkos tome što zlonamerni program još nije uklonjen sa tog servera, prenosi portal Bug.hr.

Prema poslednjim informacijama, proizvodnja bi mogla da se nastavi danas. Ovi problemi za Toyotu dolaze nakon povremenih prekida proizvodnje zbog pandemije i nedostatka čipova, a već je poznato da ovogodišnji proizvodni ciljevi neće biti ispunjeni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA