≫ 

VR može stvoriti izmenjeno viđenje realnosti i doživljaj odvojenosti od svog tela, otkriva nova studija

Novo istraživanje otkriva kako virtuelna stvarnost (VR) može uticati na percepciju stvarnosti kod ljudi

  • 3
virtuelna realnost, video-igra Pixabay.com

Već neko vreme postoje neke preliminarne indikacije da upotreba VR tehnologije može izazvati osećanje otuđenja i osećaj odvojenosti od stvarnosti – fenomene poznatije kao depersonalizacija i derealizacija.

Depersonalizacija i derealizacija su stručni nazivi za dva slična, specifična poremećaja, a to su poremećaj doživljaja realnosti i subjektivni utisak da su stvari oko nas nestvarne. Depersonalizacija vam može dati osećaj kao da niste stvarni. Derealizacija vam može pružiti osećaj kao da vaša okolina ili drugi ljudi nisu stvarni. Zajedno, ova stanja mogu učiniti da se osećate distancirano ili isključeno od sebe i sveta oko sebe.

Da bi pružili jasnije razumevanje stvarnih efekata VR tehnologije, autori nove studije sproveli su ispitivanje. Nalazi su objavljeni u časopisu Computers in Human Behavior.

“Pošto VR tehnologija može snažno uticati na percepciju stvarnosti kod ljudi, barem tokom korišćenja VR-a, pitali smo se da li VR takođe može uticati na njihovu percepciju “stvarnog sveta” nakon korišćenja VR tehnologija”, objasnio je jedan od autora studije Niklas Braun, šef istraživačke grupe za terapiju virtuelne realnosti i medicinske tehnologije na Univerzitetu u Bonu.

Za svoju studiju, istraživači su nasumično izabrali 80 učesnika (koji nisu imali psihijatrijskih ili neuroloških poremećaja) da igraju igru “The Elder Scrolls V: Skyrim” ili koristeći VR slušalice ili klasičan ekran računara.

Učesnici su završili nemačku državnu verziju Kembridžove skale depersonalizacije tokom četiri različita vremenska perioda: neposredno pre igranja, odmah posle igranja, jedan dan posle igranja i nedelju dana nakon igranja.

Takođe su završili procene emocionalnog reagovanja, VR-indukovane mučnine i testove percepcije realnosti odmah nakon igre.

Braun i njegove kolege su otkrili da su depersonalizacija i derealizacija obično bile veće odmah nakon igranja među obe grupe učesnika.

Međutim, primetili su veći porast među onima koji su igrali “Skyrim” koristeći VR slušalice.

“Ono što naša studija pokazuje je da pola sata upotrebe VR-a može izazvati blage simptome depersonalizacije i derealizacije, koji, međutim, ne dostižu klinički značajne nivoe i vidljivi su tek neposredno nakon upotrebe VR tehnologija”, rekao je Braun.

Međutim, Braun je naglasio da je “i dalje nejasno da li se mogu pojaviti i simptomi dugotrajne depersonalizacije i derealizacije i u kojoj meri dugotrajna upotreba VR-a dovodi do intenziviranja ili slabljenja simptoma depersonalizacije i derealizacije, i da je potrebno dalje istraživanje.”

Ovo istraživanje je posebno važno danas, kada se sve više tehnoloških giganata okreće virtuelnim svetovima, poznatim kao metaverzum. Ukoliko ova tehnologija zaživi, a najverovatnije da hoće, jer se giganti klade na nju, sasvim je moguće da će granica između realnog i virtuelnog sveta nakon nekog vremena biti pomućena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maki

    6. april 2022 | 12:02

    To mi treba! Napokon

  • Mlatko

    6. april 2022 | 10:03

    Pogotovu ako se naduvaju.

  • Stefan

    6. april 2022 | 07:09

    Ne smemo dozvoliti da se korišćenje ovih uređaja normalizuje, ti uređaji šire radijaciju ka našem mozgu kada se zakače na lice

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA