≫ 

Ključna reč licemerje: Želite da prodajete digitalnu robu u metaverzumu? Meta traži proviziju od skoro 50%

Pre svega nekoliko meseci, kompanija se žalila na proviziju od 30% koju Apple uzima u svojoj App Store digitalnoj prodavnici

  • 2
Mark Zakerberg, Meta Mark Zakerberg / Foto: Printscreen: Facebook/Meta

Kompanija Meta, poznatija kao Facebook, planira da uzima skoro 50% provizije na kupovinu digitalne robe koja se bude prodavala unutar metaverzuma.

Pre svega nekoliko meseci, kompanija se žalila na proviziju od 30% koju Apple uzima u svojoj App Store digitalnoj prodavnici.

Ove nedelje, kompanija Marka Zakerberga najavila je nove načine na koje će kreatori moći da zarađuju novac od metaverzuma. Jedan od njih bio je da se omogući kreatorima da prodaju NFT-ove, ili nezamenljive tokene, u sklopu Metinog digitalnog sveta Horizon Worlds.

U objavi, Meta je odbila da precizira koliki bi procenat uzimala od tih transakcija, ali je portparol kompanije rekao za CNBC da će provizija iznositi 47,5%.

Tačnije, 30% “naknade za hardver”, odnosno za mogućnost prodaje preko Meta Quest Store-a, dok će Horizon Worlds uzimati proviziju od 17,5%.

Metin potpredsednik Horizon Worlds-a, Vivek Šarma, rekao je za The Verge da je provizija od skoro 50% “prilično konkurentna stopa na tržištu”.

Ironično, sama Meta, uključujući Zakerberga, je bila glasan protivnik provizije od 30% koju Apple uzima za transakcije u App Store-u.

U junu je Zakerberg napisao na Facebook-u da će Meta plaćene onlajn događaje, pretplate, bedževe i druge proizvode učiniti besplatnim za kreatore do 2023. godine, nakon čega će uzimati proviziju “koja je manja od 30% koliko Apple i drugi uzimaju.”

U drugom postu nekoliko meseci kasnije, ciljajući Apple-ovu politiku, Zakerberg je rekao da provizija ‌App Store‌-a “otežava kreatorima da zarade novac”.

Izgleda da su stavovi drugačiji kada se radi o njegovoj kompaniji.

Video: Ovo su najjače društvene mreže u svetu trenutno: Koje od njih imate vi?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA